Одржан пикадо турнир у Руми

величина слова

13. фебруар 2017.

PikadoРума је протеклог викенда по први пут била домаћин једног такмичења под окриљем Пикадо федерације Србије. У Културном центру јуче је одигран четврти мастерс турнир, а учестовало је око 200 играча из преко двадесет клубова.

Пикадо је млад спорт и на организованом нивоу у Србији се игра тек од 2009. године. У Првој савезној лиги игра осам клубова, док се преосталих 17 клубова такмичи у Другој лиги.

У Руми је јуче одигран појединачни мастерс турнир у мушкој и женској кункуренцији, а такође су одиграна и два редовна кола Прве и Друге лиге.

Домаћин такмичења је био Пикадо клуб "Харолд" из Руме, који је у нашем граду основан у априлу прошле године.

"Велика је част за наш клуб што је добио домаћинство за овако велики турнир. Иначе, наш клуб броји 12 чланова, такмичимо се у Другој савезној лиги. Планирамо у наредне две године да се пласирамо у елитни ранг такмичења. Позивамо све Румљане који желе да се баве овим спортом да дођу на тренинге, који се одржавају у кафеу "Harold Mr Stinking Goat" понедељком, средом и четвртком од 20 часова", изјавио је Дејан Божић председник румског клуба.

У Руми су јуче наступили најбољи српски играчи, који су освајали трофеје на престижним европским и светским турнирима. Један од њих је и вишеструки европски првак Александар Борић из новосадског "Клуба 26".

"Очекујем експанзију пикада у Србији, јер је овај спорт у успону у целом свету. Пикадо је био на прагу Олимпијских игара у Лондону, но, то је мало пролонгирано, али верујем да постоје реалне шансе да он буде уврштен на неким наредним играма. Србија је невероватно талентована спортска нација, тако да већ имамо много одличних играча, светског калибра, иако је спорт заживео тек однедавно", рекао је Борић.

У пикаду се равноправно, раме уз раме са мушкарима, такмиче и девојке. За пикадо је карактеристичан и велики спортски ривалитет између мушкараца и девојака, тврди Мирјана Топаловић чланица Пикадо клуба "Кула" из Београда.

"Иако се резултати бележе на одвојеним таблама, постоји велики ривалитет када нам се стрелице укрсте. Порази колега су често резултат потцењивања, а када у меч уђу опуштено резултат је увек на страни дама", каже Мирјана, која је пикадом почела да се бави, као и многи други, из забаве.

"Интересантна игра, одлична за дружење. Међутим, врло брзо сам схватила да поседујем и таленат и почела сам озбиљније да се бавим пикадом. Сада већ четврту годину играм државно првенство, путујем и наступам по турнирима у земљи и иностранству, тако да овај спорт заиста има шта да пружи", сматра Мирјана.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001