Светско археолошко благо изложено у Завичајном музеју Рума

величина слова

10. фебруар 2017.

Vincanska kulturaВинчанске фигурине старе између пет и шест хиљада година изложене су од јуче у Завичајном музеју Рума.

Гостујућа изложба Народног музеја из Смедеревске Паланке "Између костима и орнамената антропоморфне фигурине винчанске културе", омогућила је Румљанима да се ближе упознају са антропоморфним фигуринама са локалитета Селевац и Медведњак, које потичу из средње и касне фазе винчанске културе, односно касног неолита и почетка енеолита(4500. п. н. е. - 3200. п. н. е.).

Јединствена изложба открива богатство и раскош у уметничкој обради предмета у винчанској култури. Декоративни утисак појачавају и видљиви остаци бојења црвеном, белом и црном бојом.

У Винчи је пронађено право богатство најразличитијих оружја и оруђа од камена и костију, посуђе, накит, мноштво антропоморфних и зооморфних фигурина, остаци праисторијских кућа као и велики број других предмета.

Оно што је више од свега чини специјалном јесте велики број идентичних предмета који указују на то да су људи на овим просторима већ у касном каменом добу имали неку врсту стандардизоване производње. Били су много много цивилизованији него што се у први мах мислило.
Зато се између осталог Винча и сматра једном од најнапреднијих праисторијских култура.

Завичајни музеј Рума планира да за време трајања изложбе организује едукативне радионице намењене ђацима. Румљани и мештани околних сремских општина могу изложбу у Завичајном музеју погледати до 3. марта 2017. године.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001