Словеначки амбасадор Гаспарич: Општина Рума атрактивна локација за стране инвестиције

величина слова

6. фебруар 2017.

AmbasadaЊегова екселенција амбасадор Словеније у Србији Владимир Гаспарич посетио је данас Општину Рума. Амбасадор Гаспарич се састао са челним људима Општине Рума, са којима је у Градској кући разговарао о сарадњи у више различитих области.

"Рума је феноменална дестинација за стране инвеститоре и зато и не чуди велико интересовање великих светских компанија за вашу општину. Ово је моја прва посета Руми, али у наредном периоду ћу овде долазити чешће и верујем да је ово почетак једне добре сарадње, на обострану корист", казао је амбасадор Гаспарич.

Председник Општине Рума Слађан Манчић је апострофирао добру сарадњу са Републиком Словенијом и пре свега словеначким компанијама које послују на територији општине.

 

Sastanak u G. kuci"Ми смо амбасадора Гаспарича упознали са потенцијалима наше општине, са посебним освртом на економске и развојне могућности. Нама су драгоцена искуства Словеније о европским интеграцијама. Словенија је сада у Европској унији и може нам послужити за пример, с обзиром да и Србија жели да постане део ЕУ. Казали смо његовој екселенцији да у Руми влада повољна пословна клима погодна за стране инвестиције, о чему ће најбоље посведочити словеначке фирме које раде у Општини Рума: "Менина","Каблекс" и "Карба"", истакао је председник Манчић.

Поред званичног састанка са председником Општине Рума Слађаном Манчићем и председником СО Рума Стеваном Ковачевићем, амбасадор Гаспарич је посетио и Удружење Словенаца "Емона", чије је седиште у Руми.

"Емона" окупља Словенце из целог Срема и једно је од 17 удружења Словенаца у Србији. Тренутно броји око 260 чланова, а сарадња са Словенијом се остварује, пре свега, на пољу културе и образовања, каже председник УС "Емона" Зоран Јовичић.

"Наше удружење окупља Словенце из целог Срема, али су у њему и људи који немају словеначко порекло. Српска и словеначка култура су апсолутно комплементарне и зато удружење свој рад базира на култури. Удружење негује словеначки језик, имамо организоване курсеве учења словеначког за све заинтересоване људе. Иначе, многи Словенци из Срема нису никад ни имали прилику да посете домовину и зато ми, под покровитељством Републике Словеније, организујемо екскурзије, излете и омогућавамо нашим члановима да путују. Наредна велика екскурзија је у јуну, када у Нову Горицу водимо педесеторо деце из Срема, а до краја овог полугодишта планирамо да посредујемо у сарадњи једне румске и једне словеначке основне школе", рекао је Јовичић, захваливши се на подршци амбасади Словеније у Србији, али и словеначком Министарству дијаспоре који свесрдно подржавају рад Удружења.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001