Румским таксистима представљене законске новине које регулишу област такси превоза

величина слова

31. јануар 2017.

Sastanak sa taksistimaПредставници инспекцијских служби Општине Рума одржали су данас, у Културном центру Рума, састанак са регистрованим такси превозницима. Тема састанка је била примена нових законских прописа, али и општинске Одлуке о ауто - такси превозу путника.

Наиме, од 12. фебруара 2017. године на снагу у целости ступају Закон о превозу путника у друмском саобраћају и Закон о превозу терета у друмском саобраћају, а нови прописи доносе и бројне новине у области којом се регулише такси превоз.

Инспектор за друмски саобраћај у Општини Рума Стојша Јовановић је истакао да локална самоуправа има за циљ уређење области такси превоза, што је у интересу и грађана, али и регистрованих такси превозника.

До 12. фебруара су сви такси превозници дужни да Општинској управи, преко Писарнице(Орловићева бр. 5), упуте Захтев за преглед возила и то је први предуслов који морају испунити да би се уопште бавили том делатношћу, казао је Јовановић.

"Такси превоз се може обављати једино путничким возилима која су фабрички произведена са 5 седишта, укључујући и возачево седиште, са најмање четворо врата и минимум Еуро 3 моторима. Када је реч о регистарским таблицама обавезно је да два последња слова буду латинична ТХ. Таксисти ће добити нове легитимације, а између осталог, потребно је и из суда приложити потврду да нису кривично кажњавани. Општина Рума ће на реверс свим таксистима издати препознатљиве такси табле, које ће бити и сигнал грађанима да је реч о регистрованим такси превозницима. Законом је прописано и да јединица локалне самоуправе пропише цене за тарифе у такси превозу што је Одлуком о ауто - такси превозу путника Општина Рума и учинила", рекао је Јовановић.

Sastanak u KC-uУ Општини Рума је регистровано 64 такси превозника и локална самоуправа није лимитирала број такси превозника, што је једна од законских могућности. Регистровани такси превозници сматрају да њихова права највише крше нерегистровани, тзв. "дивљи" таксисти, који, по њима, несметано обављају делатност мимо закона и прописа.

Рума има велики проблем са нерегистрованим и линијским такси превозницима и у сарадњи са саобраћајном полицијом, у наредном периоду ће се поступати у складу са важећим законским прописима, како би се та нелегална појава смањила и искоренила, поручено је из Општинске управе.

Taksi tablaНа састанку је упућена и иницијатива да се ревидира број такси паркинг места у Руми, али и да се санкционишу цивилна возила која узурпирају такси паркинг места.

 

 

 

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001