Уз примену обновљивих извора енергије до веће енергетске ефикасности

величина слова

26. јануар 2017.

Energetska efikasnostНа националном нивоу Србија је донела план енергетских уштеда, али главни посао је на локалним самоуправама да га спроведу, а улагање у енергетску ефикасност води побољшању квалитета живота грађана и индиректно доприноси локалном економском развоју.

Тим поводом јуче је у Градској кући одржано стручно предавање посвећено обновљивим изворима енергије и бенефитима примене стандарда енергетске ефикасности. Предавању су присуствавали представници школа, јавних установа, предузећа и остали релавантни чиниоци из Општине Рума.

Предавач др Милован Живковић, дописни члан Инжењерске академије наука Србије, је мишљења да свака локална самоуправа мора имати за циљ да смањење потрошње енергије управо кроз повећење енергетске ефикасности у зградама и јавним објектима.

Dr Milovan Zivkovic"Србија има велике потенцијале и могућности за добијање обновљивих извора енергије и добијање јефтине енергије. У Европи је на снази неколико директива везаних за употребу обновљивих извора енергије и пошто је дугорочни циљ наше земље улазак у ЕУ, ми смо дужни да сходно томе и поступамо. Фосилна горива прилично истрошена и њиховом употребом долази до загађења човекове околине. Морамо се окренути соларним колекторима, биомаси која се користи у више облика и све је више у употреби у домаћинствима", рекао је др Живковић.

Едукација и подизање свести о примени обновљивих извора енергије је важан корак ка успостављању енергетске ефикасности, сматра шеф Одељења за локални економски развој Драган Косановић.

"Општина Рума тежи за изналажење решења ка широј примени обновљивих извора енергије и унапређењу енергетске ефикасности у зградама и јавним објектима. Општина Рума је зато и организовала ово предавање. Желимо да са овом тематиком упознамо све релевантне чиниоце у Општини Рума и ово је можда једно од кључних питања за развој општине. У нашој општини је скенирано тренутно стање и почетни циљ је да се уради неопходна пројектно-техничка документација, израде енергетски пасоши и да се недозвољени трошкови сведу на дозвољени минимум", казао је Косановић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001