Богојављенско пливање - Неговање традиције и обичаја у Руми

величина слова

19. јануар 2017.

PlivanjeТрадиционално Богојављенско пливање за часни крст одржано је шесту годину заредом на румском језеру Борковац.

Пошто је језеро било залеђено, ове године није било надметања ко ће први допливати до крста, већ је цела прослава Богојављења уприличена на начин како се то обележава у Русији, изјавио је протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски.

"Данас ћемо на овај свети празник уприличили, по угледу на Русе, улазак у воду у просеченом леду у облику крста. Руси то називају јордани. Имамо прилику и радост да у нашој Руми обележимо на тај начин свети празник и поздравимо пливаче - јунаке и јунакиње данашњег дана. За све учеснике смо симболично као и сваке године припремили оно што данашњем дану и приличи - крст", рекао је Лазаревић.

У Руми је у овогодишњој манифестацији учествовало 15 пливача, а част да први уђе у воду Борковца имаo је вероучитељ Коста Стјепановић.

"Ово ми је прво учешће. Најбитније је да се узме благослов од духовника, иначе пливали смо у освећеној води, тако да уопште не осећам хладноћу", казао је Стјепановић.

Заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић се захвалила свим грађанима што су данас дошли на Борковац и дали свој допринос у неговању традиције и обичаја нашег народа, а посебно храбрим пливачима. Општина Рума ће и у наредним годинама подржати ову и сличне манифестације који имају за циљ очување традиције и нашег богатог културно-историјског наслеђа, рекла је она.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001