V седница СО Рума - Финансирање вантелесне оплодње

величина слова

21. децембар 2016.

SO RumaОдборници СО Рума изгласали су на последњем заседању Одлуку о условима и начину остваривања права на накнаду трошкова за вантелесну оплодњу Општина Рума.

Локална самоуправа ће годишње, са по 220.000 динара, финансирати десет и више брачних парова, а основни предуслов за остваривање права је да је брачни пар већ имао три безуспешна покушаја вантелесне оплодње на терет средстава обавезног здравственог осигурања, изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

"По први пут уводимо овакав начин помоћи брачним паровима који имају проблема са стерилитетом. Наш првобитан план је да годишње финансирамо десет парова са територије наше општине и пружимо им прилику да постану родитељи и добију потомство. Међутим, тај број је промењив и уколико буде више захтева урадићемо ребаланс, повећати позицију у буџету и изаћемо у сусрет и већем броју парова него што смо планирали", поручио је Манчић.

Право на бесплатну вантелесну оплодњу, коју ће финансирати румска локална самоуправа, имају парови старости до 44. године.

Право ће имати и парови који су одбијени од стране Републичке комисије, а према медицинском налазу вантелесна оплодња је једини начин да дођу до жељене трудноће.

На седници је усвојена и Одлука о праву на родитељски додатак за прво дете. Родитељски додатак за прво рођено дете, уместо досадашњих 20.000 динара, сада износи 30.000 динара.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001