V седница СО Рума - Усвојен буџет за 2017. годину

величина слова

20. децембар 2016.

SO RumaЗа непуна два сата скупштинског заседања усвојено је свих 40 тачака предложеног дневног реда. Скупштинска расправа се махом односила на Одлуку о буџету Општине Рума за 2017. годину.

Укупно планирани приходи и примања из буџета Општине Рума за 2017. годину износе 2.043.049.824,50 динара и то: 1.936.151.824,10 из буџетских средстава и 106.898.000,40 динара из осталих прихода буџетских корисника.

Председник Општине Рума Слађан Манчић је констатовао да сама чињеница да није поднет ниједан амандман на Одлуку, указује на то да је реч о реално планираном буџету.

"Усвојени буџет је заиста планиран на реалним основама. Он је и развојни, са великим инвестиционим улагањима, али је у њему садржана и снажна социјална компонента. Сва социјална издавања су повећана или су задржана на истом нивоу, као у 2016. години. Приходна и расходна страна су максимално избалансиране и направљене су уштеде где год је то било могуће. У прилог тој тези ћу рећи да нема повећања масе зарада, јер се људи не запошљаваљу у државном сектору већ у привредном", нагласио је Манчић и додао да готово 519 милиона динара планираних прихода долази од пореза на зараде.

"То је нешто што вам говори да је стопа незапослености стварно доста смањена, да се фабрике отварају, да се велики број грађана већ запослио и то је, буквално, удео од 25 одсто планираних прихода", рекао је Манчић.

Председник СО Рума Стеван Ковачевић сматра да је локална самоуправа испунила обећање дато крајем 2013. године да ће се буџет Општине Рума консолидовати.

"Након санације и консолидације буџета 2014. и 2015. године, ми се сада налазимо у ситуацији да усвојимо један развојни буџет који обећава грађанима Општине Рума побољшање животног стандарда", казао је Ковачевић.

На данашњој седници Већа усвојен је и низ одлука о промени оснивачких аката појединих јавних предузећа и установа због усклађивања са новим законима о јавним предузећима и култури.

Такође, усвојени су и Програми пословања јавних предузећа и установа за 2017. годину.

Скупштина је донела Одлуку о условима и начину остваривања права на накнаду трошкова за вантелесну оплодњу, као и Предлог Одлуке о праву на родитељски додатак за прво дете.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001