Рума добила нови колпоскоп за рано откривање рака грлића материце

величина слова

14. децембар 2016.

Potpisivanje ugovoraСа новим колпоскопом Центар за здравље жена и Гинеколошка служба Дома здравља "Рума" биће много ефикаснији у раном откривању рака грлића материце.

Дом здравља "Рума" и Општа болница Сремска Митровица потписали су данас уговор о пословно-техничкој сарадњи, а на основу којег је митровачка болница уступила на коришћење румском Дому здравља колпоскоп - апарат за рано откривање рака грлића материце.

Заменик директора Опште болнице Сремска Митровица др Душко Маџић је нагласио да Гинеколошки диспанзер румског Дома здравља, у стручним (медицинским) круговима, фигурира као један од бољих.

"У настојању да он буде још бољи, ми смо се одлучили да уступимо један колпоскоп Дому здравља Рума". Прегледи колпоскопом заправо и спадају више у примарну здравствену заштиту, него у секундарну коју ми обављамо. Надам се да ће он Дому здравља и грађанкама Руме бити на корист и добробит. Овом приликом бих и позвао жене из румске општине да се подвргну превентивним прегледима, јер је кључ лечења свих врста карцинома управо рано откривање. Када се у раној фази открије рак, проценат излечења, у зависности од тога који је орган захваћен, може бити чак и 100%", истакао је др Маџић.

Директорица Дома здравља "Рума" др Снежана Бојанић Стојић сматра да је колпоскоп изузетно потребан, јер су они на којима је до сада радила ова установа примарне здравствене заштите стари девет и више година и сви су практично предвиђени за промену.

Kolposkop"Јако нам је било важно да у нашем Центру за здравље жена имамо адекватан инструмент, јер ћемо позивати жене на превентивне прегледе у циљу раног откривања рака грлића материце. Управо је тај рак трећи по учесталости и смртности у свету. То довољно говори колико је важно обављати превентивне прегледе, јер рано откривање рака је предуслов за излечење. Такође, морам напоменути да рак грлића материце метастазира много брже, него рак неких других органа и најефикаснији начин борбе су превентивни прегледи", поручила је директорица Бојанић.

Вредност колпоскопа се процењује на око 500.000 динара без ПДВ-а.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001