XVII седница Општинског већа - Општина Рума финансира вантелесну оплодњу

величина слова

12. децембар 2016.

Sladjan MancicУсвајањем Одлуке о условима и начину остваривања права на накнаду трошкова за вантелесну оплодњу Општина Рума се придружила не тако великом броју локалних самоуправа, које на овај начин помажу брачним паровима да добију потомство.

Основни предуслов за остваривање права је да је брачни пар већ имао три покушаја вантелесне оплодње на терет средстава обавезног здравственог осигурања, а право ће имати и парови који су одбијени од стране Републичке комисије, а према медицинском налазу вантелесна оплодња је једини начин да дођу до жељене трудноће.

Локална самоуправа ће годишње, са по 220.000 динара, финансирати више брачних парова, казао је председник Општине Рума Слађан Манчић.

"Покушавамо да помогнемо нашим грађанима и уједно дамо допринос повећању наталитета. Општина ће финансирати четврти покушај вантелесне оплодње, а Одлуком су прописани услови које парови морају испунити. Такође, данас смо повећали и родитељски додатак за прво рођено дете и уместо досадашњих 20.000 динара, Општина Рума ће исплаћивати 30.000 динара. Све су то одлуке којим желимо да помогнемо нашим грађанима који су засновали породице", рекао је Манчић.

Пар који буде конкурисао за општинска средства за вантелесну оплодњу ће, поред одговарајућих медицинских налаза, морати да има пребивалиште на територији Општине Рума најмање годину дана. Жена у моменту подношења пријаве треба да има мање од 44 године живота, да има држављанство Републике Србије, да остварује право на здравствену заштиту преко Републичког фонда за здравствено осигурање.

Средства ће бити доступна и женама које су рађале, али немају живо потомство, или имају једно дете, а немају услова да природним путем добију друго дете(секундарни стерилитет).

Већници су на данашњој седници одобрили и неколико новчаних помоћи. Јелени Ћулибрк из Путинаца ће за бањско лечење ћерке бити уплаћено 20.000 динара, за санацију куће изгореле у пожару Олгици и Рајку Раушу из Руме биће уплаћено 30.000 динара, а по истом основу и у истом износу средства ће добити и Бошко Карапанџа из Никинаца.

Фудбалском клубу "Фрушка гора" биће уплаћено 30.000 динара ради санације оштећеног крова на клупским просторијама.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001