Дарко Суџум победник књижевног конкурс "Атанасије Стојковић"

величина слова

8. децембар 2016.

Atanasije StojkovicПобедник 5. књижевног конкурса "Атанасије Стојковић" је роман са радним насловом "Триптихон грозоморе", аутора Дарка Суџума из Батајнице. Роман је својеврсна хроника дешавања на овим просторима, а посебно место у њему заузима Батајница.

Градска библиотека "Атанасије Стојковић" ову награду додељује за рукопис романа на српском језику аутору који до сада у својој библиографији нема објављен роман. Награда се додељује у знак сећања на Атанасије Стојковића, аутора првог романа у српској књижевности, по коме Установа и носи име.

Жири за доделу књижевне награде ''Атанасије Стојковић'', састављен од књижевника  Момира Васиљевића, Тодора Бјелкића и Ђоке  Филиповића, донео је једногласно одлуку о додели овогодишње награде ''Атанасије Стојковић'', казао је директор Градске библиотеке Жељко Стојановић.

 

Zeljko Stojanovic"Претходне године су три романа равноправно конкурисала за награду и комисија је четири пута гласала да би дошла до победника. Овог пута то није био случај. Комисија није имала тежак задатак, јер је роман Дарка Суџума далеко надмашио остале рукописе пристигле на конкурс. Тиме се не умањује вредност преосталих девет рукописа пристиглих на конкурс, већ се само констатује велика убедљивост Суџумовог писања", појаснио је Стојановић.

Суџуму ће награда бити званично уручена до краја године, а најважнија ствар за победника сигурно је објављивање романа које је планирано за следећу годину.

По традицији победнички роман ће се наћи пред посетиоцима Сајма књига у Београду.

Прошлогодишњи победник Мирослав Јозић и његов роман "Зврј упразно" су од стране Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" пријављени за овогодишњу НИН-ову награду.

"Нама је важно да смо се одржали на културној сцени Србије. Све више писаца је упознато са нашим конкурсом и припремају се за њега. У прилог томе ћу рећи и да се по рукопису овогодишњег победника види да је роман припреман дужи временски период", закључио је Стојановић.

Градска библиотека "Атанасије Стојковић" ће ову књижевну годину окончати представљањем прошлогодишњег победничког романа "Зврј упразно", крајем децембра.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001