Савремен воћњак Пољопривредне школе ученичких руку дело

величина слова

8. децембар 2016.

VocnjakОве седмице ученици Средње пољопривредно - прехрамбене школе "Стеван Петровић Бриле" подижу засад јабука, у новом воћњаку једине пољопривредне школе у Срему.

Засад се подиже на парцели у дворишту школе, на површини од пола хектара, где је ове године постављена и противградна мрежа.

Садњу обављају ученици друге и треће године СППШ "Стеван Петровић Бриле" - смер пољопривредни техничар. Ученици треће године су прошли садњу и већ су верзирани и они су сада контролори садње ученицима друге године. Старији ученици усмеравају млађе и воде рачуна о томе да ли се цео посао обавља правилно.

Радови су почели у понедељак, а ученици ће засадити 1.770 садница јабука, казао је директор ове румске школе Милан Пуповац.

"Ван противградног засада биће посађене и друге воћке: кајсије, брескве, крушке, патуљасте јабуке, тако да ће ученици моћи, поред ових стандардних воћних врста јабука, шљива и вишњи, да се упознају са технологијом и начином узгоја и других воћних врста. На тај начин они ће проћи комплетну воћарску производњу, која је веома заступљена на овом нашем поднебљу", изјавио је директор Пуповац.

Ученица треће године Пољопривредне школе Драгана Нешковић сматра да се практичном наставом заокружује едукација и да ђаци на терену уче све оне "цаке", које нису део формалног образовања.

"Ми смо се прошле године едуковали за садњу воћа, сада, са искуством, контролишемо ђаке друге године и усмеравамо их како да правилно обаве овај посао. Радови напредују добро, заиста имамо позитивно мишљење о оваквом начину практичне наставе и верујем да ћемо успешно завршити садњу", нагласила је Драгана.

Професор Пољопривредне школе Александар Мишковић напомиње да ће под противградном мрежом бити четири сорте јабука: златни делишес, црвени делишес, гала и грени смит.

"Сваке године ми организујемо професионалну праксу за ђаке друге и треће године. Ђаци имају срећу да учествују у подизању новог воћњака. Цео нови воћњак је наших ученика руку дело од премеравања, побијања стубова, постављања жица и конструкције на противградној мрежи и сада се финализује садњом јабука. Ученици су поносни на оно што су направили, а школа такође са поносом гледа на њихов учинак", поручио је Мишковић.

Екплоатациони век воћњака се процењује на 20 година.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001