Одржана XV седница Општинског већа - трећи ребаланс и оснивање ЈКП "Паркинг и инфраструктура"

величина слова

29. новембар 2016.

Opštinsko većeЧланови Већа су на јучерашњем заседању изгласали Одлуку о изменама и допунама Одлуке о буџету Општине Рума за 2016. годину.

Два главна разлога за израду трећег ребаланса су усклађивање статуса "Дирекције за изградњу "Руме" са Законом о буџетском систему и сагласност Министарства финансија да се Туристичка организација Општине Рума преведе у статус индиректног корисника буџетских средстава, рекла је шефица Одељења за финансију, привреду и пољопривреду Биљана Дамљановић.

Јединице локалне самоуправе дужне су да ускладе своје одлуке о буџету са Законом о буџетском процесу до 1. децембра 2016. године. Према овом Закону дирекције, агенције и фондови више не могу да буду индиректни корисници јавних средстава.

Из тог разлога на јучерашњој седници уместо "Дирекције за изградњу Руме" је формирано и ново јавно предузећа - Јавно комунално предузеће "Паркинг и инфраструктура".

Главна делатност предузећа биће управљање паркинг простором, али ће се оно старати и о путевима и саобраћајницама у румској општини, изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

"Јавна расвета, која је до сада била поверена Дирекцији, сада прелази у надлежност јавног предузећа "Комуналац". Новом поделом сматрамо Општина Рума функционисати ефикасније и због тога смо, на овај начин, формирали ново јавно предузеће које ће се звати "Паркинг и инфраструктуре"", закључио је Манчић.

Због престанка рада "Дирекције за изградњу Руме" и од наредног месеца почетка рада ЈКП "Паркинг и инфраструктура" јуче је усвојено и неколико измена и допуна програма пословања и оснивачкх аката поменутих јавних предузећа, али и ЈП "Комуналац", који сада има нешто другачије надлежности.

Веће је донело и Решење о именовању директора ЈП "Водовод", Рума. Нови директор биће садашњи вршилац дужности директора у ЈП "Водовод" машински инжењер Слободан Станић. Њему ће бити поверен мандат у трајању од 4 године.

Одлуком о изменама и допунама Одлуке о Општинској управи Општине Рума формирано је ново одељење - Одељење за локални економски развој. Разлог за доношење измене и допуне је усклађење са Законом о запосленим у аутономним покрајинама и јединицама локалних самоуправа.

Једногласно је подржан и Закључак о уступању фотографске опреме преносом права јавне својине без накнаде, а реч је о опреми за Полицијску станицу Рума.

За лечење суграђанке Жаклине Ђорђевић Веће је одобрило краткорочну новчану помоћ у износу од 30.000 динара.

Веће је разматрало и жалбе на одлуку Комисије за избор корисника помоћи за решавање стамбених потреба избеглица кроз куповину сеоских кућа и доделу пакета помоћи.

Обе жалбе и Марка Виљевца из Жарковца и Јелене Радовић из Витојеваца су одбијене као неосноване.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001