Мирјана Матић лауреат 19. такмичења соло певача "Никола Цвејић"

величина слова

26. новембар 2016.

Solo pevaciВеличанственим концертом награђених вечерас је завршено 19. такмичење соло певача „Никола Цвејић“ у Руми.

Као и претходних година, поред најбољих младих соло певача из наше земље, у Руми су наступили и будуће оперске звезде из Словеније, Хрватске, Македоније и Босне и Херцеговине.

У великој конкуренцији ласкаву титулу лауреата такмичења, коју је доделио трочлани стручни жири предвођен српском оперском дивом др Радмилом Бакочевић, понела је Мирјана Матић, студенткиња Факултета музичких уметности у Београду.

Ово је Мирјани прво појављивање на престижном такмичењу у Руми, а велико признање биће јој, како каже, велики подстрек у даљој каријери.

„Велика част за сваког од нас било је то што нас је слушао реномирани жири, састављен од врхунских уметника који имају углед у целом свету. Сада тренутно су ми мисли усмерене на то да завршим мастер студије на којима сам тренутно. Припадам оној групи ентузијаста, па што не рећи и родољуба, који мисле да је могуће живети и стварати у нашој земљи и искрено радујем се следећим изазовима“, казала је победница 4. Б категорије и лауреат такмичења у Руми, студенткиња у класи мр Николе Китановског, Мирјана Матић.

Специјану награду за најперспективнијег младог сопрана, коју додељује др Радмила Бакочевић, понела је Габриела Деглин, студенткиња Уметничке академије из Сплита.

Награду за најбољу интерпретацију добила је Стефани Финдрик,  такође студенткиња Уметничке академије из Сплита. Награду у име Општине Рума јој је уручио шеф Одељења за друштвене делатности Светислав Дамјанчук.

Оперска дива др Радмила Бакочевић је оценила да је у Руми одржано још једно изузетно квалитетно такмичење. „Уживали смо и у овогодишњем такмичењу које носи име уваженог професора Николе Цвејића. Такмичење у Руми има једну од најдужих традиција у Србији и заиста имамо невероватну подршку Општине Рума, а морам поменути и директорицу румске ОМШ „Теодор Тоша Андрејевић“ Весну Гулан, која у организационом смислу сваке године понесе највећи терет такмичења. Професија соло певача је изузетно деликатна, јер колико год да се спремате, ви владате једним живим инструментом и никад не можете бити сигурни како ће он одговорити. Уз таленат и предан рад, за врхунског соло певача је исто толико важна и психична стабилност“, поручила је др Радмила Бакочевић.

Председник овогодишњег жирија професор и диригент Георги Минов се захвалио Општини Рума, Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама на финансијском помоћи, а посебно румској публици која већ 19. година пуни свечану салу ОШ „Душан Јерковић“ у Руми.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001