Изложба коју вреди погледати

величина слова

24. новембар 2016.

KupinikВелики број Румљана присуствовао је синоћ у Завичајном музеју свечаном отварању историјске изложбеКупиник – последња престоница српских деспота".

У фокусу изложбе је Купиник, тврђава која је била седиште сремских Бранковића, а који након коначног пада Смедерева под турску власт (1459. године) представља последњу престоницу српских деспота.

Завичајни музеј Рума је покренуо пројекат желећи да афирмише овај недовољно познат део наше историје, а поред изложбе, која је отворена до 9. јануара 2017. године, биће организоване и едукативне радионице и стручна предавања.

После уводног дела о породици Бранковић, чији се предтавници везују за Срем и тврђаву Купиник, изложба илуструје Купиник са више аспеката. У ту сврху, сакупљен је велики део расположивог материјала везаног за прошлост и садашњост Купиника, као што су планови и цртежи Купиника, мапе на којима је уцртан, угарске повеље у којима је помињан, фотографије данашњег изгледа, оружје и оруђе из периода активног живота...Посебан интерактивни сегмент изложбе је презентован на touch screeen екранима.

Циљ изложбе је да афирмише овај јединствени споменик културе на територији Срема, а резултат је рада стручног тима Завичајног музеја Рума, сарадника из Агенције за развој Општине Пећинци и колега из Војног музеја у Београду.

Пројекат „Купиник – последња престоница српских деспота“ је подржан од стране Министарства културе и информисања Републике Србије, а свечаном отварању присуствовали и званичници Министарства одбране, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и румске локалне самоуправе.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001