Изложба „Купиник – последња престоница српских деспота“

величина слова

22. новембар 2016.

Купиник - позивницаУ среду, 23. новембра, у 19 часова Завичајни музеј Рума отвара историјску изложбу „Купиник – последња престоница српских деспота“.

Ове године се обележавају три јубилеја везана за српску деспотску породицу Бранковић: 530 година од њиховог доласка у Срем, пет векова од смрти Светог владике Максима и три стотине година од спаљивања моштију Светих Бранковића. Ценећи велики значај ове породице у националној историји Србије, Завичајни музеј Рума је покренуо пројекат који има за циљ да афирмише овај део наше историје. У оквиру њега посебно је апострофиран Купиник, тврђава која је била седиште сремских Бранковића, а који након коначног пада Смедерева под турску власт (1459. године)  представља последњу престоницу српских деспота. Осим изложбе пројекат подразумева и едукативне радионице и стручна предавања која ће бити одржана у току трајања изложбе (до 10. јануара 2017.).

 

После уводног дела о породици Бранковић, чији се предтавници везују за Срем и тврђаву Купиник, изложба илуструје Купиник са више аспеката. У ту сврху, сакупљен је велики део расположивог материјала везаног за прошлост и садашњост Купиника, као што су планови и цртежи Купиника, мапе на којима је уцртан, угарске повеље у којима је помињан, фотографије данашњег изгледа, оружје и оруђе из периода активног живота... Археолошка ископавања нису спровођена, те смо на основу писаних извора и археолошких остатака покушали да реконструишемо некадашњи изглед утврђења у виду пригодне анимације. Циљ изложбе је да афирмише овај јединствени споменик културе на територији Срема, а резултат је рада стручног тима Завичајног музеја Рума, сарадника из Агенције за развој Општине Пећинци и колега из Војног музеја у Београду.

Пројекат „Купиник – последња престоница српских деспота“ је подржан од стране Министарства културе и информисања Републике Србије.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001