Почела изградња фабрике у Добринцима - И нова радна места и уговори за мале пољопривреднике

величина слова

15. новембар 2016.

La linea verdeСвечаним полагањем камена темељца данас је у Добринцима обележен почетак радова на изградњи фабрике за производњу и прераду поврћа.

Реч је о инвестицији вредној 8 милиона евра италијанске компаније "La Linea Verde", а фабрика у Добринцима ће у наредне три године упослити 150 радника.

Камен темељац су положили Бранислав Игњатовић генерални директор компаније "La Linea Verde" у Србији, Слађан Манчић председник Општине Рума и Драган Стевановић државни секретар у Министарству привреде.

Председник Општине Рума Слађан Манчић је нагласио да румска локална самоуправа следи курс Владе Републике Србије, која је и омогућила стварање позитивне инвестиционе климе, долазак инвеститора и отварање нових радних места.

"Важно је што ће овде посао добити 150 радника из Добринаца и околних села и то нас веома радује. Међутим, значај ове инвестиције се огледа и у томе што ће она омогућити малим пољопривредним газдинствима да постану кооперанти oве компаније и остваре приход кроз пластеничку и другу производњу. Рума је у овом тренутку једно велико градилиште. Поред фабрике "La Linea Verde" у поодмаклој фази је и изградња још четири производна погона", поручио је Манчић и додао да Општина Рума не прави разлику између града и села, тј. да равномерно улаже у развој целе општине.

Комерцијални директор компаније "La Linea Verde" у Србији Ђоко Ђокић напомиње да ће се у новом постројењу у Добринцима производити по најновијим стандардима Европске уније, уз примену савремених технологија које дају здравствено безбедан производ.

Фабрика у Добринцима ће се простирати на око 5.600 метара квадратних, а у њој ће се производити оброк салате и опране салате спремне за конзумирање.

Општина Рума има подршку републичке и покрајинске Владе, али је та подршка апсолутно заслужена, оценили су Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде и Дамир Зобеница потпредседник Скупштина АП Војводине.

"Општина Рума је у мандату ове локалне самоуправе и Владе премијера Александра Вучића постала најатрактивнија инвестициона зона у Србији. Сваки мој долазак у Руми у претходне две, три године био је или полагање камена темељца или пресецање врпци и почетак рада фабрика. Политика Владе РС је у Руми слуштена на ниво локалне самоуправе и на томе треба честитати. У бројкама исказано, у Руму је од 2013. године инвестирано око 35 милиона евра. У тих 35 милиона евра удео Министарства привреде је 9 милиона евра, чиме смо допринели отварању око 1.100 радних места", рекао је Стевановић и напоменуо да ће министарство наставити са финансијском подршком инфраструктурном опремању радних зона у Руми.

Озбиљна и велика пољопривредна инвестиција попут фабрике "La Linea Verde" je више него добродошла Србије, истакао је Ненад Катанић, помоћник министра пољопривреде и животне средине.

"Само удружени наши пољопривредници могу бити конкурентни на домаћем, европском и светском тржишту. Везујући наше људе у кооперативни однос, са гарантованом ценом, са сигурним уговорима, ово је инвестиција са дугорочним позитивним ефектом за повртарство", сматра Катанић.

Почетак рада фабрике у Добринцима се очекује на пролеће наредне године. Око фабрике планирано је и подизање пластеника на површини од око 20 хектара.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001