Изложба "Салаши - између идеализованог и стварног" - уторак, Завичајни музеј

величина слова

31. октобар 2016.

SalašiЗавичајни музеј Рума, у уторак, 1. новембра 2016. године, приређује отварање гостујуће изложбе "Салаши - између идеализованог и стварног" Музеја града Новог Сада. Свечано отварање је заказано за 19 часова.

Аутори изложбе су Весна Недељковић Ангеловска, музејска саветница и Феђа Киселички, музејски фотограф Музеја града Новог Сада.

Породична газдинства на обрадивом земљишту, удаљена од насеља, позната под именом салаши, још увек могу да се нађу у плодној равници Војводине. Пољопривредна производња од које су људи на салашима живели била је у тесној вези са њиховим местом становања. То значи да су се куће, заједно са свим економским објектима, налазиле на самом имању, а имање се састојало од обрадивог земљишта, воћњака и ливада. Поред повезаности становања и привређивања, важна карактеристика салаша била је њихова изолованост, односно њихова физичка удаљеност од насеља – села и градова.

Салаши Војводине су били расути широм атара, али су почетком 21. века остали насељени углавном само они који су били поред асфалтираних путева и они који су, временом, срасли са оближњим местима. Са нестајањем салаша нестао је и салашарски начин живота, који, иако се у стварности састојао од напорног рада са неизвесним резултатом, за становнике ове регије представља идеју о идили и изобиљу.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001