Обележена 72. година од ослобођења Руме

величина слова

27. октобар 2016.

VenciПолагањем венаца на спомен обележје жртвама Другог светског рата данас је на Градском гробљу обележена 72. година од ослобођења Руме. Венце су положили представници СУБНОР-а, локалне самоуправе, Јеврејске Општине Нови Сад и грађани.

Уз истицање херојских дела храбрих бораца, који су свој живот положили за слободу, председник СУБНОР-а Општине Рума Момир Милошевић је евоцирао успомене на борбу за ослобођење Руме и атмосферу у самом граду током рата.

Венци су данас положени и на спомен плочу на згради где се некада налазила румска Синагога(зграда ЈП "Стамбено").

PomenЗа пале борце данас је служен и помен парастос.

Подсетимо, села румске општине и сам град ослободила је 16-а војвођанска дивизија, на чијем челу је био народни херој Марко Перичин Камењар. Немачко-усташке снаге су у октобру 1944. године организовале у Срему седам одбрамбених линија, од којих је једна била на каналу Јарчина од Јарка, преко Добринаца и Доњих Петроваца до Фрушке горе. Прва, Друга и Четврта војвођанска бригада водиле су борбе на овим положајима (на прилазу Руми) 24. и 25. октобра. Битка за Руму почела је већ у преподневним сатима 26. октобра. У четворогодишњем Народноослободилачком рату живот за слободу је из града Руме дало 594 становника.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001