Одржана 19. седница Социјално-економског савета

величина слова

26. октобар 2016.

SESНа дневном реду 19. седнице Социјално-економског савета (СЕС) се нашао Извештај о пуњењу буџета за првих девет месеци 2016. године, Извештај о наплати локалних јавних прихода, именовање секретара СЕС-а, а на седници је било речи и о унапређењу социјалног дијалога у Општини Рума.

Председавајући СЕС-а и начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић је истакао да деветомесечни Извештај показује да се позитивни трендови пуњења буџета настављају. Он је указао на далеко већи прилив средстава по основу пореза на зараде, али и на већу успешност у наплати пореза на имовину.

"Порез на имовину је наплаћен у износу од 72,6 процената, тј. 155 милиона динара што никада није био случај. Пре две године наплата је у првих девет месеци износила 42% или 93 милиона динара, а у истом периоду у 2015. години је наплаћено 150 милиона(67%). То су јасни показатељи да Одељење за локалне јавне приходе добро ради и буџет је већи у односу на претходне две године, што даје локалној самоуправи једну широку аутономију у смислу реализације свих оних важних пројеката(инфраструктурно опремање, социјална заштита итд.)", изјавио је Љубишић.

Dusan Ljubisic Након СЕС-а овај извештај ће се наћи и на седници Привредног савета, пред члановима Општинског већа и на крају пред одборницима Скупштине Општине Рума.

На седници СЕС-а се могло чути и да по први пут у 20 година се дешава да радници из јавних предузећа(запослени на неодређено време) напуштају јавни сектор и одлазе у приватне компаније.

"У ЈП "Водовод" четири радника, у сталном радном односу, су напустила фирму и прешла у француску компанију "Хачинсон" и у кинеско-данску компанију "HealtCare Europe". Радници су отишли на бољу плату, имају боље услове и то уједно и нешто ка чему тежи цела држава, да се ојача приватни сектор", рекао је Љубишић.

Drago TesicПредставник синдиката у СЕС-у Драго Тешић је напоменуо да синдикат наставља рад на синдикалном удруживању, јер је оно и један од гаранта радничких права.

"Основане су две нове синдикалне организације у компанијама "Capitol group" и "HealtCare Europe". Радимо на удруживању у још две компаније", нагласио је Тешић, осврнувши се и на стечај фирме "Клуз".

"Нисам задовољан. Од саме продаје "Клуза" је остало јако мало новца. Радници су добили 15,6 % својих потраживања, што је мало. Нажалост, колико је пара било толико је и подељено", закључио је Тешић.

На данашњој седници за секретара СЕС-а је именована дипл. правница Снежана Бањац, а поверен јој је четврогодишњи мандат.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001