Министар Недимовић посетио компанију "Донера" у Руми

величина слова

24. октобар 2016.

DoneraМинистар пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, Бранислав Недимовић и потпредседник Владе Републике Словеније и министар пољопривреде, шумарства и хране Дејан Жидан, посетили су у недељу компанију за производњу воћа „Донерра д.о.о.“ у Руми.

Високе госте дочекали су председник Општине Рума, Слађан Манчић, помоћник министра пољопривреде Ненад Катанић и директор компаније „Донера“, Зоран Ковачевић.

Гостима је предочено да на плантажи Борковац, фирма „Донера“ поседује 170 хектара земљишта у комаду, од чега је под воћем 100 хектара. Под системом за наводњавање и противградном мрежом је 50 хектара, а план је да у наредних 5 година, комплетна површина буде у потпуности покривена овим системом.

Slike M. Filipovic FicaПлан је и да се подигне хладњача од 12 хиљада тона, и за следећу годину је већ испројектовано 5 хиљада тона, што је први део хладњаче, и радови би требало да започну на пролеће.

Министар Недимовић је овом приликом изјавио да је поред добре приче са Руском федерацијом која је отворила добре перспективе пре десетак година за развој воћарства и извоза, у петак потписан сертификат са Републиком Кином, везан за извоз јагњећег и говеђег меса. Три домаће компаније су добиле ове сертификате и врло брзо ће започети извоз на овај простор. Министар је назначио да је једна од битнијих ствари на којима ће се инсистирати прерађивачки сектор, инвестиције у механизацију, складиштне просторе, у сушаре и све оно што повећава конкурентност српске пољопривреде и аграра.

Председник Општине Рума Слађан Манчић, истакао је приликом министарске посете све оно што локална самоуправа чини и предузима као помоћ и подршку развоју пољопривреде на својој територији.

Fica"Општина Рума подржава и препознаје нову енергију коју министар Недимовић уноси у министарство пољопривреде. Види се жеља да се компанијама као што је „Донера“, која запошљава велики број људи, омогући извоз и пласман њихове робе, и да се одређеним субвенцијама помогне унапређење њихове технологије, изградње хладњача, складиштних капацитета и другог. Ми смо у срцу Срема и представљамо огроман пољопривредни ресурс који стоји на располагању. Готово 74 процента територије је расположиво за пољопривредну производњу, и локална самоуправа заједно са ресорним министарством и Владом Републике Србије, улаже огромне напоре како би и оваквим компанијама, као и ситним газдинствима изишли у сусрет и помогли им да унапреде своју производњу и остваре што боље приносе и резултате. Локална самоуправа помаже у смислу инфраструктуре, аката, али и кроз организовање и финансирање пољочуварске службе, уређењу атарских путева, стимулишемо противградне стрелце, омогућавамо бесплатно узорковање земљишта", казао је председник Манчић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001