53. Фестивал музичких друштава Војводине / галерија слика

величина слова

24. октобар 2016.

Festival53. Фестивал музичких друштава Војводине одржан је протеклог викенда у нашем граду. Фестивал су обележили врсни наступи културно уметничких друштава и велика посећеност оба фестивалска дана.

53. Фестивал музичких друштава Војводине је отворила заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић која је истакла да би културном животу Руме могле би позавидети много веће средине у Србији.

"Наш град у срцу Срема је на културном небу Србије давно превазишао локалне оквире и низом врхунских манифестација, које имају традицију, крунисао је себе као културну престоницу Срема. Морам нагласити да се Рума издваја културним дешавањима која задовољавају најстроже уметничке критеријуме, од којих некa имају и националну важност. Једна од таквих манифестација је и Фестивал музичких друштава Војводине. За сваку похвалу су настојања организатора да у манифестацију укључе најстручнија имена и врсне познаваоце богате музичке и фолклорне културне баштине, како би се публици на прави начин представило ово драгоцено уметничко благо", поручила је Марија Стојчевић.

Златним одличјима на 53. фестивалу су награђени:

КУД "Станко Пауновић" Нис Панчево 98.07 бодова

СКЦ "Вук Стефановић Караџић" Бачка Топола 96.37

СКУД "Железничар" Ф.А. "Вила" Нови Сад 95.63

МКЦ "Кодаљ Золтан" Бачка Топола 94.80

КУД "Бранко Радичевић" Бешка 94.67

КУД "Лаза Нанчић" Вршац 92.90

Сребрним одличјима су награђени:

АНИП "Бранко Радичевић" Рума 90.47

ОКУД "Свети Сава" Нова Пазова 90.10

ЦТКУ "Коста Абрашевић" Бачка Паланка 89.50

Дом културе Сивац 89.20

КУД "Степино Коло" Степановићево 88.97

ГКУД "Раванград " Сомбoр 87.17

СКУД " Јанко Чмелик" Стара Пазова 82.00

- АНИП "БРАНКО РАДИЧЕВИЋ“ РУМА - специјална награда за најбољег играча – Војислав Глигорић, специјална награда за најбољи музички аранжман – Зоран Богдановић

- ДОМ КУЛТУРЕ СИВАЦ - специјална награда за најбољег вокалног солисту – Станимирка Живковић

- ОКУД "СВЕТИ САВА“ НОВА ПАЗОВА - специјална награда за најбољег инструменталног солисту – Стефан Станковић

- КУД "СТЕПИНО КОЛО“ СТЕПАНОВИЋЕВО - специјална награда за најбољу групу певача

- КУД "БРАНКО РАДИЧЕВИЋ“ БЕШКА - специјална награда за најбољи оркестар

- СКЦ "ВУК СТЕФАНОВИЋ КАРАЏИЋ“ БАЧКА ТОПОЛА - специјална награда за реконструкцију костима из Мачве, специјална награда за најдоследније очување традиције за кореографију "Под Голијом ветар дува“, песме и игре из околине Рашке, специјална награда за најбољу нову кореографију за песме и игре из Мачве „Чуј, секо, Бог је реко“

- КУД "СТАНКО ПАУНОВИЋ“ НИС - РНП ПАНЧЕВО - специјална награда за најбољу играчицу – Милица Алтеров, специјална награда за најбољу нову кореографију за игре Срба из румунског дела Баната, специјална награда за најбоље певање фолклорног ансамбла

Стручни жири су чинили кореографи: Љубомир Вујчин, Милован Огњановић, Дајана Костић, етнолог Вилма Нишкановић и етно-музиколог Бојан Милинковић.

Фестивал су организовали Савез уметничког стваралаштва аматера Војводине и Културни Центар Рума. Покровитељи фестивала су Општина Рума и Покрајински секретаријат закултуру, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001