Општина Рума одлучна у борби против сиромаштва

величина слова

17. октобар 2016.

Sladjan MančićДанас се обележава Међународни дан борбе против сиромаштва. Успостављен 1987. године у Паризу, из године у годину представља јединствену прилику да се свака заједница суочи са својим делима, акцијама и учинцима када је ова изузетно негативна појава у питању.

Говорећи о ситуацији у Општини Рума, председник општине Слађан Манчић истиче да је протеклих година, кроз сарадњу са републичким, а одскора и са покрајинским органима власти, учињено апсолутно све да се проблем сиромаштва на локалном нивоу ефикасно реши.

„Сведоци смо да је економска моћ грађана протеклих деценија, не само у Руми, већ и у целој Србији, опадала. Нажалост, нешто што је у тако дугом периоду пропадало не може се тако брзо повратити. Морамо бити свесни чињенице да је увек теже устати него пасти. Разумемо одређено незадовољство наших грађана самим квалитетом живота, али исто тако морамо бити искрени и признати да је у односу на претходне три, четири године он ипак бољи и да ће, узимајући у обзир досадашње тенденције, он убудуће бити још бољи“, истакао је председник Манчић.

Председник румске општине се посебно осврнуо и на мере предузете у циљу смањења сиромаштва које се спроводе и настоје спровести у Општини Рума.

„Са једне стране имамо јако добре успехе у остваривању наше инвестиционе политике и успостављању економске стабилности. У протеклом периоду смо имали значајне инвеститоре попут компанија „Hutchinson“, „HealthCare“ и др. кроз које смо смањили број незапослених особа у Општини Рума за преко 1000 у периоду од 2 године. Свакако да је пред нама тежак пут, будући да је на евиденцији НСЗ још око 5000 незапослених особа, али узимајући у обзир да готово све постојеће компаније најављују проширење својих капацитета, као и да у овом моменту имамо неколико компанија које су у процесу изградње и отварања својих погона, са пуним правом очекујемо да ћемо већ до краја ове године имати ново смањење стопе незапослености, а уједно и сиромаштва. Са друге стране, долазак инвеститора у нашу општину и отварање нових радних места, допринеће и већем приливу средстава у општински буџет. Тиме смо добили могућност да значајно у веће износе за социјална давања и помоћ најугроженијим грађанима наше општине. Такође бих истакао да смо тренутно у процесу реализације неколико пројеката из области социјалне заштите. Један од њих, који се реализује у сарадњи са општинама Ада, Нова Црња и градом Сремска Митровица, а уз финансијску потпору Делегације Европске уније у Републици Србији, усмерен је управо на отварање Канцеларије за смањење сиромаштва Општине Рума, чиме настојимо проширити могућности локалних социјалних услуга и ојачати сектор социјалне заштите“, рекао је Манчић.

Координатор Канцеларије за смањење сиромаштва Општине Рума Војислав Миоковић сматра да је кроз пуну подршку реализацији споменутог пројекта Општина Рума показала апсолутно разумевање за овај проблем.

„Тренутно смо у процесу финализације свих ствари које смо претходно морали урадити, а како бисмо Канцеларију ставили у потпуну функционалност. Средили смо сва нормативна акта, одржали неколико обука за све актере који ће директно и индиректно бити ангажовани и налазимо се у процесу опремања самих просторија. Верујем да ћемо кроз добар рад Канцеларије, а који је само једна од активности на пољу општинског активизма у области социјалне заштите, обезбедити бољу друштвену и социјалну укљученост свих наших суграђана, а посебно оних који су у овом моменту скрајнути на друштвене маргине. Уједно ћемо, успешном реализацијом овог пројекта, постати локална заједница која је један од зачетника новог концепта на пољу социјалне помоћи кроз увођење тзв. радне мотивације социјално угрожених група“, поручио је Миоковић.

„Узимајући у обзир све наведено, можемо рећи да овај дан, као и све претходне откад смо на власти у Општини Рума, проводимо чинећи све што можемо не би ли побољшали економски стандард и квалитет живота наших грађана, отворили нова радна места и унапредили локални систем социјалне заштите. Исто тако, остајемо у чврстом уверењу да ћемо следећи 17. октобар, следећи Дан борбе против сиромаштва, дочекати у општини са много мање наших сиромашних суграђана“, закључио је председник Манчић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001