Еминентни лекари из Србије и региона у Руми дискутују о реформи образовања здравствених радника

величина слова

29. септембар 2016.

Panonska skolaТродневни здравствени научни скуп "Панонска школа унапређења здравља" почео је данас у Културном центру Рума. Централна тема II "Панонске школе" је Реформа образовања здравствених радника, а овогодишњи научни скуп има и интернационални карактер, јер су поред еминентних стручњака из Србије у Руми и њихове колеге из Босне и Херцеговине и Хрватске.

Свечаном почетку рада II "Панонске школе унапређења здравља" данас су присуствовали челни људи Министарства здравља, Покрајинског секратаријата за здравство, медицинских факултета и других важних здравствених институција.

Државни секретар у Министарству здравља Берислав Векић је истакао и да је овогодишња тема "Реформа образовања здравствених радника" за све у Министарству здравља изузетно битна и да она може допринети смањењу миграције здравствених радника, што ће резултирати да они најбољи и најквалитетнији остану да раде у Србији.

Vicko i VekicЊегов колега, такође државни секретар у Министарству здравља, Ференц Вицко је похвалио концепт "Панонске школе" јер она омогућава директан контакт људи из Министарства здравља са здравственим радницима који раде на терену.

"На овај начин ми на непосредан начин лоцирамо оне прве, почетне проблеме који се јављају у нашем здравственом систему. Те информације које добијемо су заправо праве смернице како да адекватно реагујемо, како би се проблеми предупредили", поручио је државни секретар Вицко.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић је нагласио да лекарска професија подразумева стално образовање и усавршавање и да се српско здравство мора много више ширити према свету.

"Ми смо до сада имали различите покушаје подизања здравственог система, што кроз стратешке програме и планове, што у смислу куповине опреме. Међутим, цела прича у вези са нашим здравственим системом мора бити свеобухватна, јер ми више не можемо само да купимо скупу апаратуру, а да после схватимо да на њој нема ко да ради. Ми наше здравствене раднике морамо максимално едуковати што у земљи, што у иностранству", сматра Гојковић.

Marija Stojcevic i Snezana Bojanic StojicЗаменица председника Општине Рума Марија Стојчевић је изразила наду да ће закључци са "Панонске школе" омогућити један значајан искорак да целокупан здравствени систем буде још бољи.

"Општина Рума улаже напоре како би здравствена заштита у нашој општини стремила ка вишим стандардима и све иницијативе које покрене Дом здравља "Рума" наилазе на наше разумевање, јер смо свесни да је квалитетна здравствена заштита предуслов квалитетног животног стандарда грађана", рекла је Марија Стојчевић.

Директорица румског Дома здравља, који је и организатор "Панонске школе унапређења здравља", Снежана Бојанић Стојић сматра да је важно да постоје манифестације попут "Панонске школе" које омогућавају да се чују проблеми у примарној здравственој заштити.

"На данашњем округлом столу дефинисаћемо кључне проблеме у вези са реформом образовања. Радује нас што су у Руми све релевантне здравствене институције, али и представници апотекарских установа. Сви ће они данас, сутра и у суботу имати могућност да искажу своје проблеме и ред је да једни друге чујемо", казала је директорица Бојанић Стојић.

Gosti Panonske skoleГости из Хрватске и БИХ проф. др Звонимир Шостар, директор НЗЈЗ “Др Андрија Штампар” из Загреба и проф. др Енвер Зерем из Универзитетско клиничког центра у Тузли су изнели заједнички став да се до најквалитетнијег здравственог система мора доћи заједничким регионалним деловањем и разменом искустава.

Панонска школа програм за петак

Панонска школа програм за суботу

Организатор "Панонске школе унапређења здравља" је Дом здравља "Рума", а покровитељи су Министарство здравља Републике Србије и Покрајински секретаријат за здравство.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001