Апел грађанима да озаконе незаконито изграђене објекте

величина слова

26. септембар 2016.

Tanja DrobacЗакон о озакоњењу објеката је предвидео да се поступак озакоњења незаконито изграђених објеката обави до 27. новембра 2016. године.

Одељење за урбанизам и грађење Општинске управе Општине Рума је до сада донело 265 решења о озакоњењу, а у ту бројку улазе и 69 предмета из претходних легализација.

Из претходних легализација је остало још 2169 захтева и сви ти предмети су још активни, али се подносиоци још нису јавили у Одељење за урбанизам и грађење да по садашњем новом Закону спроведу поступак озакоњења.

Шефица Одељења за урбанизам и грађење Тања Дробац истиче да је до сада пописано 704 објекта што је негде око 15 до 20% од укупног броја објеката које треба пописати.

"Овим путем апелујемо на све грађане Општине Рума да дођу у Одељење и поднесу захтеве како би се покренуо поступак озакоњења објеката. Апел је упућен и грађанима који су по претходним легализацијама поднели захтеве, али и на оне код којих још увек није била наша пописна комисија. Сви они грађани који су захтеве поднели по претходним легализацијама могу процедуру наставити и по новом закону и треба да дођу у наше Одељење, у инспекцијску службу и пријаве да имају нелегалан објекат. Након тога на терен излази грађевинска инспекција и доноси решење о рушењу. Да не буде забуне решење о рушењу не значи да ће се објекат заиста рушити, него је оно основ за покретање процедуре озакоњења објеката", изјавила је Тања Дробац.

Намера ресорног министарства је да се сви објекти који су некада нелегално изграђени уведу у легалне токове.

Када је у питању процена врсте назаконито изграђених објеката у Општини Рума негде око 35% су то стамбени објекти, 60% су помоћни објекти и негде око 5% је реч о комерцијалним објектима.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001