На помолу разрешење проблема грејања у Руми

величина слова

20. септембар 2016.

Nacelnik LjubisicРазматрање и усвајање Закључка Стручног радног тела председника општине формираног ради анализе стања и пословања ЈП " Стамбено" Рума нашло се на дневном реду данашње VII седнице Општинског већа.

Председник Стручног радног тела и начелник Општинске управе Душан Љубишић презентовао је резултате анализе стања даљинског грејања у Руми и конкретне мере које би требале да се предузму како би се решио проблем грејања у граду.

Љубишић је обавестио чланове Већа да је потребно модернизовати систем даљинског грејања у Руми изградњом три нове котларнице, које би уместо досадашњег мазута, за енергент користиле природни гас. Природни гас је и финансијски исплативији енергент, али и еколошки прихватљив.

Стручно радно тело је предложило да се прво изгради котларница на гас у насељу "Тивол", а затим у центру града сектор "Центар Север" и код постојеће котларнице "Солидарност" код Дома здравља.

"У насељу "Тивол" имамо највише захтева за искључење. Новом котларницом на гас ми ћемо имати једну повољнију цену и шансу да све искључене потрошаче вратимо на систем даљинског грејања. Иначе, највеће губитке у испоруци топлотне енергије остварујемо баш у Тиволу, па тако цена самог енергента, без додатних трошкова, износи 131 динара, а цена коју предузеће наплаћује је 95,89 динара без ПДВ-а. Јасно вам је да предузеће у Тиволу бележи велики губитак и зато смо се одлучили да први приоритет буде котларница на "Тивол"", изјавио је Љубишић.

StambenoУ сектору "Центар Север" се налази 45% од укупног броја потрошача, а постојећа котларница на гас у близини Спортске хале нема капацитет да задовољи потребе свих корисника, па су уз њу у систему и две котларнице на мазут.

"Изградњом нове котларнице у центру града би много тога урадили и са еколошког аспекта, који није занемарљив, а са друге стране ту је највећи број корисника услуга ЈП "Стамбено" и они би добили јефтиније грејање. Изградњом треће котларнице у насељу код Дома здравља решили би проблеме грејања у Руми. За те радове потребно је око 1,5 милиона евра, а важно је напоменути да постоје технички услови за реализаију овог пројекта и да су све локације за нове котларнице у власништву Општине Рума", истакао је Љубишић.

На нови систем даљинског грејања би била прикључена и Техничка школа, као и Дом здравља.

Стручно радно тело предложило и одустајење од изградње котларнице на биомасу у Тиволу(цена 1,8 милиона евра), до завршетка приоритета 1, тј. изградње котларнице на гас у поменутом насељу.

У Закључку се наводи и да треба ревидирати постојећу Одлуку о испоруци топлотне енергије из јуна 2013. године, јер садржи низ мањкавости, а као последња мера предлаже се да Стручно радно тело настави са радом и у наредном периоду прати имплементацију предложених мера.

Љубишић је напоменуо и да би кредитно задужење за изградњу три котларнице било оправдано.

"Цена гаса је повољнија од мазута, који тренутно имао удео од 75% када је реч о енергентима. Мазут је еколошки неприхватљив и дугорочно гледано гас ће бити повољнији. Такође, преласком на гас ми ћемо омогућити и нашем другом јавном предузећу "Гас - Рума" повећање промета гаса за око 1,7 милиона кубика годишње, а знамо да већи део добити јавних предузећа иде у општински буџет. Преласком на гас ми правимо директну уштеду и на електричној енергији. Око 10 милиона динара годишње трошимо на загревање мазута, до одређене температуре, како би он могао да уђе у систем. Процењујемо да би се кредитно задужење могло покрити уштедама и до 80 - 90%", закључио је Љубишић.

Чланови Већа су у гласању подржали Закључак Стручног радног тела председника општине формираног ради анализе стања и пословања ЈП " Стамбено" Рума.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001