"Римски дани" шанса за едукативни туризам

величина слова

12. септембар 2016.

rimski daniПротеклог викенда у Хртковцима одржана је традиционална манифестација "Римски дани".

"Римски дани" су наставак староримског фестивала „Ludi Romani“ који је за циљ имао прославу завршетка родне године. Фестивал је слављен у добром расположењу и уз обиље лепе музике, хране и пића.

Живко Рајаковић један од организатора „Римских дана“ је изразио задовољство јер сваке године све више људи узима учешће у манифестацији.

"Жеља нам је да развијемо и посебан едукативни туризам,како би нашој школској деци приказали и показали како је човек некада живео, чиме се бавио у одређеном периоду свог историјског развоја. Сложни смо да наставимо овим путем, то нас држи, а важна нам је и помоћ Покрајинског секретаријата за пољопривреду као и румске општине који су препознали значај оног што ми радимо", нагласио је Рајаковић.

У име локалне самоуправе поздравну реч упутио је председник СО Рума Стеван Ковачевић.

"Сведоци смо по седми пут обележавања вишемиленијумског обитавања људских заједница на овим просторима и ово нам је потребно да се подсетимо свих тих слојева цивилизација које су утемељени у нашу савремену цивилизацију, али и обавеза према будућности. Манифестација се може у стручном смислу употпуњавати и развијати. Сам локалитет „Гомолава“ је сада девастиран, али сви нађени предмети се налазе у многим музејима, а сам локалитет у свим уџбеницима археологије. Можда би ову манифестацију требало употпунити и неким стручним предавањима, али и на овај начин ми се сваке године подсећамо на значај овог локалитета", рекао је Ковачевић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001