"Сарадњом до знања" - унапређење квалитета наставе

величина слова

8. септембар 2016.

Skola ZmajevaОсновна школа "Змај Јова Јовановић" се пријавила код Министарства просвете за учешће у пројекту "Сарадњом до знања".

Реч је о пројекту чији је циљ унапређење наставне праксе и подстицање мотивације за учење кроз интеграцију садржаја из различитих предмета и рад на развоју међупредметних компетенција. На конкурс се до сада пријавила 31 основна школа, 20 средњих и 3 мешовите школе.

Реализација пројектних активности подразумева промене у организацији рада, периодичну измену распореда часова, тимско планирање и извођење наставних садржаја и целина у кооперацији више наставника, уз активно учешће ученика.

То у пракси значи да ће једну наставну јединицу предавати и два или више наставника из различитих предмета каже Тамара Илић помоћник директора у "Змајевој" школи.

"Наставник српског језика ће рецимо предавати о епским песмама, а у наставу ће се укључити и наставник историје или чак наставник информатике са увођењем неких ИКТ (Информационо - комуникационе технологије)садржаја, који ће служити као помоћно наставно средство. Ту су већ три наставне јединице из три различита предмета покривене и на тај начин растерећујемо саме ученике, а и наставницима се омогућава да лакше управљају са сопственим планом наставе и прате напредак ученика", казала је Тамара Илић.

Педагод "Змајеве" Маријана Ристић напомиње да је мотив за учешће у пројекту тежња ове образовне установе да се квалитет наставе подигне на још виши ниво, али и да она буде ефикаснија и занимљивија.

"Ми смо направили један флексибилан план реализације тимске наставе. Наставне теме су предложили наши наставници, а пројекат "Сарадњом до знања" ће се спроводити на 10% од укупног броја часова. Важно је напоменути да ће сви предмети бити укључени у овај пројекат", поручила је Маријана.

Пројекат је огледног типа и трајаће до краја 2017. године, након чега ће се сумирати резултати и сагледати евентуални бенефити. Изабраће се и најбољи примери праксе који ће бити доступни свим школама и моћи ће да се примењују у даљој настави.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001