Покрајински секретар у Руми - сарадњом до ЕУ фондова

величина слова

6. септембар 2016.

Pokrajinski sekretarijatПокрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић посетио је данас Руму. Покрајинског секретара Бјелића у Градској кући у Руми угостио је председник Општине Рума Слађан Манчић, а састанку је присуствовао и шеф Канцеларије за локални економски развој Општине Рума Драган Косановић.

На састанку је било речи о страним инвестицијама, локалном економском развоју, али је централна тема била израда пројеката из области привреде, пословне и комуналне инфраструктуре за чију ће израду Секретаријат пружити помоћ и посредовати приликом аплицирања код европских фондова.

"Окрећемо се екстерним изворима финансирања и почињемо интензивно да радимо на припреми пројеката за ЕУ финансирање. Наш циљ је да свака општина у наредних годину дана уради 10 пројеката са којима ће моћи да конкурише за средства из различитих фондова. Покрајински секретаријат ће суфинансирати многе активности, али ипак морамо да створимо навику локалним самоуправама за писање пројеката. Рума је у том смислу далеко отишла напред. Овде Канцеларија за локални економски развој ради већ неколико година. Урађено је доста пројеката, од којих неки подразумевају и прекограничну сарадњу и стога смо велики оптимисти када је Рума у питању", изјавио је покрајински секрета Бјелић.

Mančić i BjelićПредседник Општине Рума Слађан Манчић изразио је спремност Општинске управе да одговори задатку и најавио да Рума има капацитета да уради и више од 10 пројеката.

"За нас то неће бити проблем јер имамо неколицину спремних пројеката. Три, четири пројекта су из области социјалне заштите, два се тичу здравствене заштите, неколико је посвећено инфраструктури у радним зонама, тако да је наша Канцеларија за локални економски развој спремна за тај посао. На појединим прекограничним пројектима већ је успостављена сарадња са Хрватском и Босном и Херцеговином, односном Републиком Српском и заједнички планирамо да се посветимо темама заштите животне средине и одлагања отпада", напоменуо је председник Манчић.

Први човек румске општине се након састанка осврнуо и на најављено смањење трансфера за наредну годину, по којем ће локалне самоуправе од пореза на зараде, добијати 3% мање средстава на месечном нивоу.

"Није у питању драматично смањење трансфера, поготово за општине које имају стабилну фискалну политику и ликвидност буџета. За неке општине ће то свакако бити значајно умањење прихода, али ми смо спремни да то надоместимо отварањем нових радних места. Постоји интересовање инвеститора за нашу општину и кроз запошљавање ми можемо да надоместимо смањење средстава", закључио је Манчић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001