Одржан Сајам меда

величина слова

5. септембар 2016.

Sajam medaТродневни Сајам меда "Рума 2016" завршен је јуче. Од петка до недеље грађани Руме имали су могућност да се ближе упознају са лековитим својствима пчелињих производа, а као и ранијих година у Културном центру организовано је и регионално саветовање пчелара.

Регионално саветовање је изазвало велико интересовање пчелара, а еминентни предавачи из Савеза пчелара Србије су овог пута говорили о пчелињим пашама.

Централни догађај овогодишњег сајма било је братимљење четири пчеларска друштва на Градском тргу. У питању су Друштво пчелара "Никола Милеуснић" из Руме, Удружење пчелара "Шабац" из Шапца, УП "Нуклеус" из Ваљева и УП "Матица" из дистрикта Брчко. Том приликом прочитана је и песма о братимљењу, а председник ДП "Никола Милеуснић" Станимир Јаворац одржао је за ову свечану прилику и здравицу.

Манифестацију је свечано отворио председник СО Рума Стеван Ковачевић који је апострофирао богату традицију пчеларства у Руми.

"Прва пчеларска задруга у Србији оформљена је баш у нашем граду крајем 19 века. Један од првих стручних часописа из сфере пчеларства "Српски пчелар" је излазио у Руми. То је потврда да Рума има богату традицију, али и знање из области пчеларства. Чињеница да се Сајам меда већ 12. годину одржава у Руми је доказ да се ова манифестација одомаћила и нашла заједнички језик са суграђанима. Општина Рума подржава напоре румских пчелара да упознају грађане са лековитим својствима меда и пчелињих производа. Ово је уједно прилика и да се по повољној цени дође до гарантовано квалитетног производа", рекао је Ковачевић и честитао удружењима пчелара на братимљењу.

Организатор 12. Сајма меда је Друштво пчелара "Никола Милеуснић" из Руме, а покровитељ манифестације је Општина Рума.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001