Први круг лицитације пољопривредног земљишта

величина слова

1. септембар 2016.

LicitacijaУ просторијама IV Месне заједнице у Руми јуче је одржан трећи дан јавног надметања за давање у закуп пољопривредног земљишта у државној својини у Општини Рума. Интересовање за земљиште у К.О Платичево, Никинци и Буђановци било је веће у односу на претходна два дана лицитације, када се надметало за земљиште у К.О. Марђелос, Вогањ, Павловци, Стејановци, Кленак, Витојевци и Грабовци.

Високе почетне цене и уситњеност парцела једни су од главних узорака за смањено интересовање пољопривредника у првом кругу, сматра заменица председника Комисије за доделу државног пољопривредног земљишта у закуп Тања Дробац.

"Далеко је мање понуда у односу на претходне године. Укупно имамо 52 понуде за све оне шифре надметања. Почетна цена је висока и она је на неки начин наметнута од стране ресорног министарства и то је уз уситњеност парцела разлог смањеном интересовању пољопривредника. Поједине парцеле износе 700 квадрата и нема заинтересованих пољопривредника за тако мале обрадиве површине, док су скоро све веће парцеле излицитиране", рекла је Тања Дробац.

Током јучерашње лицитације за земљиште у К.О. Платичево, Никинци и Буђановци само у једној шифри се у правном смислу одвијало надметање (у К.О Буђановци се од почетне цене 33.090 динара јавним надметањем стигло до цене од 44.090 динара), све остало земљиште је отишло по почетној цени.

У четвртак се лицитација неће одржати јер нема понуда за земљиште у К.О. Мали Радинци, Путинци и Хртковци.

Из Комисије за доделу државног пољопривредног земљишта у закуп ипак очекују много бољи одзив у другом кругу лицитације.

"Верујемо да ће интересовање бити далеко веће у другом кругу. Почетне цене су у другом кругу још за 20% ниже и верујемо да ће то утицати на већи одзив пољопривредних произвођача", изјавила је Тања Дробац.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001