Три нове котларнице за мање рачуне корисника даљинског грејања у Руми - II део

величина слова

18. август 2016.

Stambeno konferencija o grejanjuИзградњом три нове котларнице у Тиволу, код Дома здравља и у центру града поставиће се здрави основи за финансијски опоравак ЈП "Стамбено", али и услови за повољније и ефикасније грејање корисника услуга даљинског грејања.

Вредност изградње три нове котларнице је процењена на око 1,5 милиона евра. Председник Стручног радног тела за анализу пословања ЈП "Стамбено" Душан Љубишић сматра да би и кредитно задужење ЈП "Стамбено", уз подршку локалне самоуправе, апсолутно имало логике, јер нове котларнице дугорочно решавају проблем даљинског грејања у Руми.

"Ефекат који ће произвести уштеда у енергентима се мери милионима и на тај начин ће се покрити добар део рате кредита. Узмимо само за пример тренутно грејање у Тиволу, где се због удаљености постојеће котларнице чак 49% енергената буквално баци и не стигне до корисника. Дакле, са новим котларницама уштеде би биле огромне. Потребно је дефинисати динамику да ли се одмах могу изградити све три котларнице или само једна или две. Веће ће разматрати Закључак Стручног радног тела и верујем да смо на овај начин близу решења и да помогнемо јавном предузећу, али и грађанима који користе услуге "Стамбеног"", изјавио је Љубишић.

Председник СО Рума Стеван Ковачевић је нагласио да ће Општина Рума стати иза заједничких интереса потрошача и јавног предузећа, те да локална власт неће бежати од решавања горућег проблема, као што је то чињено деценијама уназад.

Kotlarnica Sportska hala"Проблеми ЈП "Стамбено" нису од јуче и они су занемаривани од стране сваке претходне локалне власти. То са нама није случај и спремни смо да уложимо максимум напора да једном за свагда решимо проблем даљинског грејања у Руми. Као што локална самоуправа редовно измирује обавезе према јавним предузећима, исто тако ми од њих тражимо и одговорно пословање и помажемо им да превазиђу проблеме. И овог пута ми ћемо подржати Закључак Стручног радног тела и постарати се за реализацију приоритета јер је то у интересу грађана Општине Рума", казао је Ковачевић.

Изградњом три котларнице у јавном предузећу "Стамбено" очекују и прикључак искључених потрошача поново на мрежу.

"Прошле године смо имали 153 захтева за искључење, ове године је стигло 53 захтева. Свим грађанима који су изразили жељу да се са делитеља поново врате на стари паушални обрачун испоручене топлотне енергије смо одобрили повратак и рачуне им обрачунавамо по метру квадратном. Са новим котларницама ЈП "Стамбено" добија велику уштеду у ресурсима, а грађани стабилност у испоруци топлотне енергије и када је реч о цени, али и у квалитету грејања", рекао је директор ЈП "Стамбено" Срђан Николић.

StambenoПредседник Скупштине Ковачевић је напоменуо и да је циљ локалне самоуправе да јавно предузеће испоручује топлотну енергију по најнижој могућој цени у којој ће и "Стамбено" имати свој економски интерес. Кад се то оствари биће задовољен и интерес грађана да имају ефикасан и повољан даљински систем грејања, али и јавног предузећа, јер ће имати финансијску стабилност, сматра Ковачевић.

ЈП "Стамбено" ће у наредним данима кренути у набавку мазута за наредну грејну сезону, а капацитети омогућавају складиштење залиха довољних за грејање до половине децембра.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001