Три нове котларнице за мање рачуне корисника даљинског грејања у Руми - I део

величина слова

18. август 2016.

Stambeno pressМогућности за успешније пословање ЈП "Стамбено" постоје и оне су и те како реалне. То је потврдио и Закључак Стручног радног тела које је формирао председник Општине Рума, а које је имало за дужност да анализира пословање предузећа које се већ деценијама налази у незавидној финансијској ситуацији и предложи адекватне мере за побољшање рада и пословања овог јавног предузећа, а све у интересу корисника услуга овог јавног предузећа.

Стручним радним телом је председавао начелник Општинске управе Душан Љубишић који је данас сазвао конференцију за медије на којој су јавности представљене предложене мере за опоравак ЈП "Стамбено", које уједно подразумевају и квалитетније грејање по нижој цени за саме кориснике услуга даљинског грејања у Руми.

Стручно радно тело дефинисало је три приоритета и три мере које је потребно имплементирати како би се унапредио рад јавног предузећа и заштитили интереси потрошача.

"Под приоритетима подразумевамо изградњу три котларнице на природни гас са којима би имали уштеду енергије и повећање ефикасности грејања. Преласком на природни гас на повољнији енергент цене грејања би била нижа, а гас је и еколошки прихватљив енергент. Котларнице је потребно изградити у насељу Тивол, у центру града сектору "Центар Север" и у котларници "Солидарност" код Дома здравља. Старе котларнице у Центру и котларница "Солидарност" би ставили у техничку резерву. Важно је рећи да су све три локације на којима је планирана изградња котларница у власништву Општине Рума", поручио је Љубишић и додао је да је Стручно радно тело предложило и одустајење од изградње котларнице на биомасу у Тиволу(цена 1,8 милиона евра), до завршетка приоритета 1, тј. изградње котларнице на гас у поменутом насељу.

У Закључку се наводи и да треба ревидирати постојећу Одлуку о испоруци топлотне енергије из јуна 2013. године јер садржи низ мањкавости, а као последња мера предлаже се да Стручно радно тело настави са радом и у наредном периоду прати имплементацију предложених мера.

Цене изградње три котларнице процењена је на око 1,5 милиона евра казао је члан Стручне радне групе и председник Надзорног одбора ЈП "Стамбено" Зоран Неговановић.

Radna grupa"Изградња котларнице на природни гас у Тиволу процењена је на 485.500 евра, у сектору "Центар Север" 508.370 евра и ту већ имамо око 200.000 евра из наменског KFWпрограма, а у насељу код Дома здравља изградња котларнице ће коштати 462.000 евра. Тренутно сама цена енергента у насељу Тивол износи 131 динар по метру квадратном на месечном нивоу. Понављам, реч је само о цени енергента, без осталих трошкова. Сама постојећа котларница у Тиволу направи губитак од око 6 милиона динара годишње. Постојећа котларница у Центру је неусловна за проширење и остаће у техничкој резерви, па је потребно изградити нову. Иначе, у "Центру Север" имамо највећи конзум од око 45% потрошача", рекао је Неговановић.

Стручно радно тело се упознало и са примерима добре праксе у окружењу. Сремска Митровица је имала сличне проблеме као и Рума и они су изградили једну котларницу на гас вредну око 50 милиона динара са којом су решили значајне проблеме у пословању, рекао је Љубишић.

"Котларница на био масу кошта пуно, а решава проблеме за само 16 % од укупног броја корисника. Три котларнице на гас коштају 1,5 милиона евра, док сама котларница на биомасу кошта 1,8 милиона. Тренутно природни гас има удео од око 25% када је реч о енергентима које користи ЈП "Стамбено". Изградњом нових котларница ми ћемо уједно омогућити боље пословање и нашем ЈП "Гас-Рума" и промет гаса би се повећао за неких 1.500.000 кубика. Мазут је енергент који није еколошки прихватљив, али и чија цена је варира из дана у дан. Сви параметри,укључујући и тржишне цене енергената указују да би прелазак на природни гас била најбоља опција и дугорочно решење за проблеме ЈП "Стамбено", а грађани би сигурно били задовољнији, јер ће имати квалитетније грејање по повољнијој цени", рекао је Љубишић.

Цео поступак око изградње котларница траје између шест и девет месеци па је у интересу Општине Рума да се Закључак што пре усвоји на седници Општинског већа, како би наредна грејна сезона 2017/18. године била ефикаснија и јефтинија.

Тренутна цена грејања по метру квадратном у Руми износу 95,89 динара без ПДВ-а.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001