Прослава дана Свете мајке Ангелине

величина слова

12. август 2016.

Proslava Svete majke AngelineИспред манастирске капије Крушедола јуче су, с великом радошћу дочекане мошти Мајке Ангелине, које су из манастира изнете 20. марта и кренуле на ходочашће по Срему.

Ширећи љубав и мир међу људима, ово путовање светих моштију обележило је три значајна јубилеја у животима светородне лозе Бранковића. Наиме, читавим ходочашћем и самим повратком светих моштију у своју постојбину, уз пригодан програм у манастиру Крушедол, прославља се 530 година од доласка Мајке Ангелине у Срем са својим синовима Ђорђем (владика Максим) и Јованом (1486. год), 500 година од упокојења владике Максима (1516. год) и 300 година од спаљивања њихових светих моштију од стране Турака у манастиру Крушедол (1716. год).

Синоћњи уметнички програм у славу деспотице и светице Ангелине Бранковић, који је спрам празничног расположења и назван „Радуј се“, отворила је Љиљана Благојевић, представљајући лик мајке Ангелине, с Библијом у руци и уз звучну завесу (исон) хора Епархије сремске Свети Николај.

KrušedolЉиљана је, такође, лепим речима најавила и Бистрик на челу са Биљаном Крстић. У наставку програма, Љиљана говори о три женске личности, свеопштим мајкама српскога рода, међу којима је и Ангелина Бранковић, у чијој су светој руци, по речима епископа сремског, Г. Василија, сабрана чуда и лепоте Епархије сремске. Лик владике Максима, сина Ангелининог, представио је Виктор Савић. Он је у дијалогу с Љиљаном, односно Мајком Ангелином, у окупљене вернике вратио пет векова уназад, говорећи им о томе како је то некад било овде, у манастиру Крушедол и међу нашим народом.

SlužbaVreloСвојим рецитатима и самим присуством, програм је увеличао песнички венац: Матија Бећковић, Рако Петров Ного, Милица Јефтимјевић Лилић, Иван Негришорац и Ђорђо Сладоје, а пред крај, наступила је група Врело. Програм је затворен Златном песмом Мајке Ангелине у изведби хорова Свети Николај.

BistrikПрослава дана Свете Мајке Ангелине, 12. августа, почела је литургијом у 5 часова, у Храму манастира Крушедол, којом је началствовао протојереј ставрофор Велизар Живановић, уз саслуживање више свештеника. Друга литургија, која је служена у селу Крушедол, отпочела је убрзо након завршетка прве, у 6:30 часова, којом је началствовао протојереј ставрофор Петар Иванчевић с оцем Славком Теофиловићем и ђаконом Немањом Теофиловићем. Тим молитвеним чином, народ се заједно са својим свештенослужитељима припремио за дочек Његове Светости, архијереја српског, Господина Иринеја.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001