V Општинско веће - субвенције и јавни и такси превоз

величина слова

10. август 2016.

Opštinsko veće Општинско веће је на јучерашњем заседању усвојило Правилник о изменама и допунама Правилника о ближим условима, поступку за остваривање права, категорији лица која остварују субвенцију и висини субвенције у градском, приградском и међумесном превозу.

Новина је да ће ученици средњих школа имати право на субвенционисани превоз ако похађају школе које нису основане на територији Општине Рума попут медицинске, уметничке и музичке школе. Субвенција цене месечне карте износи 30%. За ученике из социјално угрожених породица, породица које добијају дечији додатак и породица са троје и више деце субвенција износи 100%.

За ученике из Кленка који похађају средње школе у Шапцу локална самоуправа ће субвенционисати 30% цене месечне карте.

Одлуком о утврђивању цена у оквиру такси тарифе на територији Општине Рума покушано је да се направи баланс између интереса грађана и превозника. Цену за услуге такси превоза чини збир појединачних цена(старт, вожња по километру, чекање на сат, пртљаг преко 20кг), а утврђене су три тарифе. Тарифа 1 се примењује у времену од 06:00 до 22:00 часова, тарифа 2 од 22:00 до 06:00 часова, као и за вожњу изван насељеног места, док се тарифа 3 примењује у дане викенда и државних празника, као и лоших временских услова.

Старт је у свакој тарифи 100 динара, вожња по километру је 60 динара у првој, 80 у другој и 100 у трећој тарифи. Чекање на сат је 800 динара у свакој тарифи, а 200 динара се наплаћује за пртљаг преко 20 кг у све три тарифе.

Такси превозници су дужни да ценовнике својих услуга и мерне инструменте-таксиметре ускладе са овом одлуком најкасније до 12.02.2017. године.

Усвојена је и Одлука о додели студентских стипендија, награда и других видова помоћи студентима, ученицима и спортистима са територије Општине Рума којом су дефинисани услови и поступак доделе стипендија, награда и других видова помоћи студентима, ученицима и спортистима из наше општине.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001