Одржана Фијакеријада у Путинцима/Галерија

величина слова

27. јул 2016.

Fijakerijada PutinciВелики број Путинчана уживао је јуче на стадиону ПСК-а, где је по први пут одржана Фијакеријада. Манифестација је одржана у склопу прославе сеоске славе "Сабор Светог архангела Гаврила", а такмичилe су се запреге махом из Војводине.

У такмичарском програму наступило је 18 запрега, а утакмицама су учествовали двопрези и четворопрези. Велики одзив ергела дао је потврду да је манифестација већ прве године оправдала сва очекивања.

Фијакеријаду је свечано отворио председник СО Рума Стеван Ковачевић.

"Савет МЗ Путинци већ неколико годинa своју сеоску славу везује за пригодне манифестације. Било је ту књижевних вечери, ликовних колонија, културно уметничких програма, а овог пута су се одлучили да организују Фијакеријаду. Мислим да је то добро, јер не тако давно овим шоровима и атарима јездили су лепи коњи. Људи нису гајили коње само за рад и вучу, они су били, на неки начин, статусни симбол, али и предмет љубави и обожавања. Сада када је због неминовног технолошког развоја све мање коња и коњарство полако пада у заборав. Зато је добро одржати овакву манифестацију и подсетити се, пре свега, колико су то лепе и племените животиње, али уједно можда и подстаћи младе да почну да се баве коњарством", рекао је Ковачевић и додао да би Фијакеријада могла бити и значајан адут у туристичкој понуди Срема, уз опаску да ће локална самоуправа подржати напоре ентузијаста да она заживи и постане традиција у Путинцима.

Прво место у конкуренцији двопрега освојио је Милош Плавшић из Добановаца, док је у четворопрегу најбољи био Милан Ђурђевић из Пећинаца.

Својим наступима манифестацију су увеличали припремни састав КУД "Жарковац" и мажореткиње из Сонте.

Фијакеријада је одржана под покровитељством Општине Рума.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001