Представа "Забрањено воће" - петак, 22. јул

величина слова

15. јул 2016.

ПлакатРенесансна комедија у Руми! Духовита и богато костимирана позоришна представа у дворишту Завичајног музеја, а у организацији Културног центра Рума!

Петак, 22. јул у 21.00 час

Превод и адаптација: Нена Нововић
Режија, костим/сцена и избор музике: Борис Чакширан

Играју: Снежана Савић, Милица Милша, Драгослав Илић, Нена Нововић, Бранислав Платиша, Миодраг Милованов, Немања Јаничић / Иван Иванов, Миодраг Ракочевић, Снезана Ковачев / Данијела Вида и Марко Гверо / Бора Ненић

О представи

 

Нова комедија „Забрањено воће“, праизведба комада „I rusteghi“, једног од највећих комедиографа у историји позоришта, Карла Голдонија, премијерно је изведена у октобру 2015. године на Сцени Академије 28, пред до последњег места испуњеним гледалиштем.
Раскошни костими, бравурозна глума и атрактивна глумачка подела састављена од афирмисаних глумаца из разних београдских позоришта, само су неки од разлога зашто је “Забрањено воће” представа која је очарала публику.
Представа у којој бриљирају Снежана Савић и Милица Милша, смештена је у осамнаестовековну Вененцију, у време чувеног венецијанског карневала када се уговара брак између двоје младих из породица имућних венецијанских трговаца. Низ апсурдних и комичних ситуација насталих између мужева и жена,конзервативног И модерног, јарких медитеранских карактера, уз атрактивне обрте, и чак 10 ликова на сцени, одушевиће и најригорознију позоришну публику.

Радња представе презентује стару патријархалну Венецију чврстих норми и строгих обичаја, где се Голдони критичко-сатирички ставља на страну младог живота и женских права у њему. Улога Фелиције (Снежана Савић) тако представља прву женску улогу са елементима феминизма и борбе за права жена. У овој представи се нарочито осећа Голдонијев оптимизам и наклоњеност ликовима, које својим драмама жели и поучити, а не само критиковати. Голдони, познат као реформатор комедије, заговара право на начелну разлику, примарну слободу и уосталом живот по мери човека.

Реч критике

„Окосница комедије је уговарање брака између двоје младих... И то је извориште са кога креће лавина комичних и апсурдних ситуација, праћена слаповима смеха гледалишта, док се на сцени преплићу неочекивани обрти и духовита надигравања женских и мушких принципа.“

Забрањено воће, Политика

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001