Ходочашће моштију мајке Ангелине у Руми од 18. до 24. јула

величина слова

11. јул 2016.

Rumsko sveštvenstvoУ част обележавања три значајна датума из живота светородне породице Бранковић, кивот са моштима Свете мајке Ангелине, српске монахиње, деспотице и светице ће у оквиру ходочашћа по Срему, боравити и у румској општини од 18. до 24. јула.

Повод за ходочашће је 530 година од доласка Бранковића у Срем, пет векова од смрти Светог владике Максима и триста година од спаљивања моштију Светих Бранковића.

"Имаћемо част и радост да 18. јула у 17:30 часова на улазу у Руму, код вашаришта, дочекамо мошти преподобне мајке Ангелине. Са нама ће, ако Бог да, бити и Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије. Мошти мајке Ангелине ће у Руми боравити у сва четири храма, а обићи ће и скоро сва села у нашој општини. Детаљни распоред богослужења биће истакнут на црквама, али и на нашем сајту spcruma.rs и на сајту Општине Рума ruma.rs", казао је протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски.

Протојереј Лазаревић је позвао вернике да заједно са својим свештенством 18. јула дочекају мошти светице, али и да присуствују богослужењима.

Sajt SPCХодочашће се завршава 11. августа, када ће мошти бити враћене у манастир Крушедол, чију су градњу деспотица Ангелина Бранковић и њен син владика Максим (световно деспот Ђорђе Бранковић), започели 1509. године. У Срему је мајка светих Бранковића примила монашки чин у женском манастиру који је подигла у самом месту Крушедол.
На монашењу задржала је име Ангелина и учествовала је у реконструкцији храмова и манастира у Срему. Због многобројних добрих дела, у народу је прозвана Мајка Ангелина, а њен лик налази се на свим иконама светих Бранковића.

 

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001