Седница Штаба за ванредне ситуације - помоћ за пољопривреднике

величина слова

4. јула 2016.

Stab za vanredne situacijeШтаб за ванредне ситуације Општине Рума упутио је са данашње седнице Закључак Општинском већу којим се предаже једнократна новчана помоћ за домаћинства на територији Општине Рума, која су претрпела 100% штету на усевима.

Подсетимо, елементарна непогода у виду града погодила је јужни део Општине Рума 27. јуна 2016. године.

Комадант Штаба и председник Општине Рума Слађан Манчић је нагласио да је реч о једнократној новчаној помоћи, а не о надокнади штете.

Komadant Staba"Саосећамо са пољопривредницима и једнократна новчана помоћ је један и морални гест и показатељ да мислимо о нашим грађанима. Међутим, ми нисмо осигуравајућа кућа, нити локална самоуправа има капацитета, нити је то наша надлежност, да санира целокупну штету. Наша морална обавеза је да колико је у нашој моћи помогнемо да се донекле ублаже последице леда који је погодио, пре свега, катастарске општине Брајково и Шестар у атару Кленка. Нажалост, лед је однео сваку могућност пољопривредницима за зараду и ми на овај начин желимо да им помогнемо да тај финансијски ударац донекле, лакше поднесу", изјавио је Манчић и најавио формирање комисије за процену штете и издвајање средстава из текуће буџетске резерве.

"Тренутно смо у могућности да издвојимо пет милиона динара. На Већу ћемо формирати стручну Комисију која ће проценити штету и прописати критеријуме. Помоћ ће добити само они пољопривредници на чијим је парцелама причињена тотална штета. Део људи се осигурао и они ће се обратити осигуравајућим кућама. Осигурани неће имати право на помоћ из текуће буџетске резерве и сигурно ће боље финансијски проћи него људи који се нису осигурали", поручио је Манчић и додао да ће се са након процене штете Општина Рума обратити за помоћ и Покрајинском секретаријату за пољопривреду и Министарству пољопривреде.

Општина Рума је спровела и тендер за набавку нових противградних ракета.

"Тендер је завршен за куповину нових противградних ракета. Мислим да су опредељена средства била довољна за куповину 12 или 14 противградних ракета. У врло кратком року ракете ће бити допремљене до противградних станица. Такође и ове године ћемо стрелце стимулисати са додатних 6.000 динара", казао је први човек румске општине.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001