Општинско веће разматрало Извештаје јавних предузећа за 2015. годину

величина слова

23. јун 2016.

 

Veće OpštisnkoБлизу три сата трајала је II седница Општинског већа Општине Рума. Пред већницима су се нашле 33 тачке дневног реда, али су највећу пажњу изазвали Извештаји о пословању јавних предузећа и установа у 2015. години.

Председник Општине Рума Слађан Манчић сматра да су генерално гледано, јавна предузећа добро пословала, да су у многима наслеђена дуговања санирана, те да су поједина попут ЈП "Гас-Рума" наставила са трендом успешности.

"Јасно је да је направљен велики помак у последње две године. Ту посебно мислим на ЈП "Водовод", који је имао велике наслеђене проблеме, а данас је предузеће које је скоро све своје обавезе измирило. "Водовод" размишља о будућности, ради на бушењу нових бунара, прибавља нове залихе воде и путем конкурса обезбеђује новац из републичких и покрајинских фондова. ЈУП "План" је поново узео учешће и у изради планске документације за пећиначку општину, а ангажован је и у Иригу, постоје назнаке да ће им бити поверени послови и у Инђији. ЈП "Гас-Рума" наставља са одличним пословањем, има разлога за задовољство и у "Комуналцу" и "Дирекцији за изградњу Руме". "Комуналац" је значајно обновио механизацију, са локалном самоуправом је суфинансирао реконструкцију "Градске пијаце", а већина припремних радова је извршена већ крајем прошле године", изјавио је Манчић.

По први пут Веће је одбило један Извештај о пословању. Веће је одбило да усвоји Извештај ЈП „Стамбено“, а председник Манчић је истакао да је ово предузеће у најгорем положају у румској општини и када је реч о пословању, али и када узмемо у обзир и задовољство потрошача.

"Не можемо више дозволити да се папиролошки из године у годину приказују одређени профити у тој фирми, а да реална слика много другачија. Наслеђени су дугогодишњи проблеми и они се вуку деценију уназад, а све се Извештајом приказује као да је идеално и то тако не може. Свакако ћемо повући одређене потезе како бисмо пронашли начин да се приближимо и потрошачима и да пословање те фирме ставимо у реалне оквире", поручио је Манчић и најавио формирање стручног тима за анализу ситуације у "Стамбеном".

"Желимо да корисници услуга даљинског грејања у Руми буду задовољни услугом и зато ћемо дати свој максимом да помогнемо ЈП "Стамбено" да пређе на рентабилније енергенте, као што је гас. Да ли то кошта 20,30 или 50 милиона није од пресудног значаја, јер су то релативно мале паре за локалну самоуправу, а са друге стране нечињењем ми улазимо у финансијску дубиозу из које нема излаза и после се све то сручи на "леђа" Општине Рума. Није нормално да грађани уграде калориметре да би се ефикасније и јефтиније грејали, а да након тога рачуни буду много већи него док су грејање плаћали по паушалном обрачуну", сматра Манчић.

Извештаји о пословању јавних установа нису изазвали велике расправе, а директори су се сложили да је направљен помак у односу на 2014. годину, али и да има простора за успешније пословање у 2016. години.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001