Сарадња "Комуналца" и КПЗ-а на одржавању зелених површина

величина слова

16. јун 2016.

Odrzavanje yelenih povrsinaЈП "Комуналац" и Ка­зне­но-по­прав­ни за­вод Срем­ска Ми­тро­ви­ца потписали су почетком јуна уговор о пословно-техничкој сарадњи. Уговор подразумева ангажовање лица, која тренутно служе казну у КПЗ-у, на одржавању зелених површина у Општини Рума.

Због Уредбе о забрани запошљавања у јавном сектору ЈП "Комуналац" је дошао у проблем недостатка довољног броја запослених за одржавање зелених површина, јер је значајан број радника отишао у пензију. Због тога се "Комуналац" одлучио да у сезонском послу одржавања зелених површина направи сарадњу са КПЗ-ом Сремска Митровица, каже помоћник директора у ЈП "Комуналац" Жељко Дошен.

Alimpic i Dosen"Направили смо уговор о пословно-техничкој сарадњи где имамо на располагању осам радника сваки дан из КПЗ Сремска Митровица. Они су код нас прошли обуку о заштити на раду. "Комуналац" им је обезбедио заштитна одела као и осталим радницима који су у сталном радном односу. Тренутно раде на кошењу траве, у претходном периоду су били ангажовани на садњи цвећа. За ових десет дана колико раде искуства су позитивна, они су се уклопили заједно са радницима "Комуналца" и било ко да прође не би никад рекао да су то људи који су дошли из КПЗ-а", рекао је Дошен.

На основу уговора осуђеници из КПЗ-а су ангажовани у Сремској Митровици, Мачванској Митровици и Руми. Управник Ка­зне­но-по­прав­ног за­вода Срем­ска Ми­тро­ви­ца Алек­сан­дар Алим­пић наглашава да су на пословима ангажовани осуђеници који не издржавају казну затвора за тешка кривична дела.

 

Kosenje trave"Гарантујем свима да никаква опасност не прети за грађане, цивиле који се нађу у окружењу. То су осуђеници који иначе одлазе кући на викенде, одлазе у град и без злоупотребе користе такве погодности. Постоји служба која води рачуна о томе која их третмански изучава, сагледава и даје мишљење о томе да ли су подобни за рад или не. Сваком треба дати шансу. Код нас се грешке не праштају, они су тога свесни. Имамо потпуно јасно дефинисана правила која се строго поштују", поручио је Алимпић.

На осуђена лица која раде примењују се све одредбе Закона о раду што значи да су плаћени, да имају право на годишњи одмор и боловање. Сви који раде јавили су се самоиницијативно. Њихов мотив је да се што пре врате у друштво. Не постоји бољи начин да они буду признати од друштва него да својим радом покажу да су се ресоцијализовали и вратили неким нормалним људским токовима, сматра Алимпић.

Odrzavanje u Zeleznickoj uliciЈедан од осуђеника који ради на одржавању зелених површина је Јован Глишић.

"Овај рад ми значи зато што стичем раније право условног отпуста. Такође, проводимо време ван Завода, можемо да се дружимо са људима и рехабилитујемо што јесте функција казне. Важно је рећи да и стичемо радну навику што помаже како се не бисмо враћали лошим навикама које смо имали напољу. Одржавамо зелене површине, а за тај посао су нас обучили радници "Комуналца". Посао није тежак, тако да сам веома задовољан", казао је двадесет двогодишњи Глишић.

Према речима Дошена у "Комуналцу" размишљају и да продуже уговор како би се осуђеници ангажовали и у зимској служби, на чишћењу снега и одржавању свих оних површина у граду које је оснивач дао на одржавање ЈП „Комуналац".

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001