Унапређење пословног амбијента - јача сарадња јавног и привредног сектора

величина слова

6. јун 2016.

Privredni savetПривредни савет Општине Рума одржао је данас у Културном центру у Руми седницу, а централна тема је билаУнапређење пословног амбијента на локалу – значај и улога Привредних савета".

Седници је присуствовао велики број привредника из румске општине укључујући и представнике страних компанија које од недавно послују у Руми.

У поздравној речи председник Општине Рума Слађан Манчић је изразио задовољство великим одзивом и најавио још снажнију подршку привредном сектору.

Slađan Mančić obraćanje"Ово је једна врста проширене седнице Привредног савета јер присуствују и представници НАЛЕД-а, НАЦОР-а, Националне службе за запошљавање и Развојне агенције Србије тако да ово данашње заседање има велики значај, да чујемо све стране, државу, локалну самоуправу и привреднике и да пронађемо начин да привреду у нашој општини подигнемо на што већи ниво. У последњих неколико година у Руми је евидентно отварање нових места, упошљавање великог броја људи у реалном привредном сектору, али свакако увек може боље. Зато желимо да свима онима који намеравају да уложе капитал на територији наше општине транспаренто предочимо да је Општинска управа прави партнер инвеститорима и заиста до сада смо имали коректну сарадњу без икаквог условљавања и тако ће бити и убудуће", изјавио је председник Манчић. Први човек румске општине је казао и да су представници локалне самоурпаве данас саслушали све сугестије које су привредници изнели и да ће локална самоуправа подићи на виши ниво све оно што је у њеној моћи, јер без јаког привредног сектора нема ни развоја општине, закључио је Манчић.

Душко Бејић, председник Привредног савета Општине Рума је представио начин рада Привредног савета. Такође, представљени су и кључни бенефити које привредници могу да остваре кроз програме подршке државних институција.

Sednica Јелена Бојовић директорица за регулаторну реформу у НАЛЕД-у је нагласила да је Привредни савет једна од најзначајнијих спона између привредника и представника локалне власти.

"Рад Привредног савета омогућава лакшу комуникацију и један је добар инструмент и механизам за решавање проблема са којим се сусреће привредни сектор. Такође, могуће је и деловање ка вишим нивоима власти путем предлагања измена законске регулативе. Велики одзив на данашњем Привредном савету у Руми је одличан показатељ да привреда верује да може да утиче на пословну климу", казала је Јелена Бојовић.

Александар Подравац директор кинеско-данске компаније "HealtCare Europe"(Everrest production) најавио је да ће његова компанија дати свој допринос системском решавању проблема незапослености.

Sednica 2"Наше одељење за људске ресурсе покренуло је иницијативу и понудило румским средњим школама праксу у нашој компанији за ђаке завршних разреда. Наравно ту праксу наша компанија би платила и то је наш скромни допринос решавању и проблема образовних профила и школовању кадрова сходно захтевима тржишта", рекао је Подравац и додао да ова компанија тренутно има потребе за 100 радника у шивари.

Маријана Грабић директорица Националне службе за запољшавање је напоменула да НСЗ активно учествује у смањењу стопе незапослености и да се тренутно спроводи неколико мера и програма, који имају за циљ смањење незапослености.

Privredni Savet Ruma"Стручна пракса је намењена углавном лицима до 30 година, програм стицања практичних знања намењен је за неквалификована лица, а НСЗ субвенционише послодавцима запошљавање особа млађих од 30 или старијих од 50 година, као и особе са инвалидитетом и корисника новчане социјалне помоћи", казала је Гравић.

Заједнички став са данашњег заседања је да ће представници градског руководства и привреде настојати да кроз отворени дијалог дођу до конкретних предлога за унапређење и јачање даље сарадње јавног и приватног сектора, као и решења која ће допринети бржем и лакшем постизању заједничких циљева и развоју привредног амбијента.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001