Дом здравља "Рума"- Уведен Интегрисани здравствени информациони систем

величина слова

1. јун 2016.

Konferencija za medijeМинистарство здравља и Европска банка за развој реализују пројекат "ИЗИС"- Интегрисани здравствени информациони систем по коме ће све здравстене установе у Републици Србији бити у једном информационом систему умрежене, тако да пацијенти лако остварују не само прегледе код изабраног лекара и специјалиста у матичној установи, већ и ван матичне установе. Тим поводом данас је у румском Дому здравља одржана конференција за медије на којој су говориле директорица др Снежана Бојанић Стојић и др Татјана Панић.

"ИЗИС подразумева да су у информациони систем смештени сви лекари на свим нивоима, сви апарати, врсте услуга које се раде тако да лекар који тражи неки дијагностички преглед може у свом компјутеру да закаже пацијенту тај преглед. Пацијент ће знати свој термин, неће морати да иде ни у матичну установу да заказује, нити ће морати да иде у опште болнице. Надам се да ће се поштовати време заказивања како би пацијент имао један комплетан комфор. За Војводину је био датум кад се пушта у рад ИЗИС 25. мај. У периоду од 23. до 30. маја морали смо све податке о докторима и апаратима да доставимо. 31. мај је био званични старт. Ми смо кренули од службе опште медицине јер је највећа. Мали број наших пацијената ће користити online заказивање, већина се фокусира на телефон. Добили смо обећање да ће хронични пацијенти моћи своје рецепте и лекове да реализују директно у апотеци тако да ће се смањити гужве и број пацијената који чекају", казала је директорица др Бојанић Стојић.

Програмом је предвиђено, поред терминских упута, такозвани вантермински, приоритетни и хитни. Хитни пацијенти ће се примати мимо заказаних.

Координаторка за акредитацију Дома здравља "Рума" др Татјана Панић је истакла и да је Агенција за акредитацију здравствених установа подржала напоре ове установе да имплементира "ИЗИС".

"Мишљена смо да ће се на овај начин омогућити да пацијенти дођу на преглед много брже што се тиче саме примарне здравствене заштите, а самим тим ће им се омогућити да лакше дођу до прегледа код специјалисте јер ће им се омогућити да одаберу први следећи слободан термин и на тај начин се заправо више води рачуна о комфору пацијената", закључила је Панић.

 

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001