6. "Дани словенске писмености и културе"

величина слова

23. мај 2016.

Dani slovenske pismenostiУ оквиру манифестације "Дани словенске писмености и културе" вечерас ће професор др Јерко Денегри одржати предавање "Кандински и руска авангарда". Превадавање ће се одржати у Градској библиотеци "Атанасије Стојковић", а почетак је заказан за 19 часова.

Манифестација посвећена афирмацији културе, филозофије и уметности свих словенских народа свечано је отворена у петак, у Културном центру Рума.

Намера организатора је да се ове године манифестација још више позиционира на културној мапи Србије и да се на што бољи начин промовише град и Општина Рума, каже директор Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" Жељко Стојановић, установе која је и иницијатор саме манифестације.

"Када смо се пре шест година определили да покренемо Дане словенске писмености и културе сматрали смо да таква манифестација недостаје, не Руми или Срему, већ нашој земљи. Зашто је Рума идеална да се овако значајна манифестација одржава баш у нашем граду? Па, пре свега Рума је грађанска средина, која је поносна на своју грађанску традицију. Иако сам град нема неку предугу историју и постоји неких 400 година, Рума је све то време била мултиетничка и мултикултурална и имала је грађански дух. У њој се неговала грађанска традиција и у временима када су нека много већа места била у дубоко у тмини културне заосталости“, каже Стојановић.

Управник Библиотеке Матице српске Селимир Радуловић и књижевни критичар Милета Аћимовић Ивков су на свечаном отварању изнели заједнички став да манифестације попут „Дана словенске писмености и културе“ враћају наду да културу очекују далеко бољи дани.

„Треба да се радујемо свему ономе што помера границе нашег сазнања и на виши ниво уздиже наш духовни хоризонт. Уколико одустанемо од основа наше традиције и културе, ми себе опредељујемо да немамо будућност другачију од оне као голи потрошачи“, рекао је на Аћимовић Ивков.

„Дани словенске писмености и културе су израсли у манифестацију која је понос нашег града“, оценила је на свечаној академији заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић. „Ценећи праве културне вредности ми ћемо наставити да дајемо подршку подизању културе на један виши ниво и сигурна сам да ће и наредне године ова манифестација заслужити пажњу културне јавности“, нагласила је Марија Стојчевић.

Новина у односу на претходна издања„ али и потврда да ова манифестације иде узлазном путањом је и интернационални карактер 6. „Дана словенске писмености и културе“.

Наиме, на свечаној академији 20. маја програм свечаног отварања увеличала је руска Вокална група "Звоница" из Омска, која негује музичку традицију сибирских Козака.

Гости из Русије ће вечерас наступити у Руском дому у Београду, 24. и 25. маја у Путинцима и Хртковцима, а затим и у комшијској Сремској Митровици и 27. маја поново у Руми. За госте, из од Руме 5.000 километара удаљеног Омска, је организован и туристички обилазак Руме и фрушкогорских манастира.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001