Уметничко и етнолошко наслеђе у Завичајном музеју у Руми

величина слова

18. мај 2016.

IzložbaУ оквиру манифестације Музеји Србије 10 дана од 10 до 10" синоћ су у Завичајном музеју у Руми отворене две изложбе: Уметничко наслеђе – сликарски легати Завичајног музеја Рума" и Етнолошко наслеђе – пешкири из збирке завичајног музеја Рума.

Румљанима су, у сали легата Миливоја Николајевића, представљена дела из пет сликарских легата уметничког одељења Завичајног музеја Рума .Реч је о делима из легата Миливоја Николајевића, Др Романа Соретића, Бранислава Макеша, Бранке Колунџић и Федора Феђе Соретића.

Драгомир Јанковић, историчар уметности и музејски саветник напоменуо је да уметничко наслеђе протоком времена све више добија на вредности и да би Рума требала да има Кућу легата по угледу на неке друге средине.

Завичајни музеј има потешкоћа, пре свега просторно смо ограничени, да се о свим овим делима брине на прави начин и зато треба размишљати да као Београд или неке друге средине и Рума добије Кућу легата. Тиме би побољшали услове старања, чувања и заштите легата, као и њиховог отварања за јавност и њиховој популаризацији. Презентација предмета из легата била би у складу са савременим музеолошким стандардима", казао је Јанковић.

Изложба предмета из текстилне збирке Етнолошког одељења, представља причу о пешкирима кроз контекстуализацију њихове употребне, украсне и обичајне функције, о чему је синоћ говорила кустос етнолог, Јелена Арсеновић.

Музичку потпору изложби пружио је хор Гимназије "Стеван Пузић", предвођен професорицом Маријом Ратанчић.

Манифестација "Музеји Србије 10 дана од 10 до 10" траје до 21. маја, али се ове изложбе у Завичајном музеју могу погледати до половине јуна. Након 21. маја Завичајни музеј је средом и суботом отворен за посетиоце до 17 часова, а осталим радним данима изложбе се могу погледати до 20 часова.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001