Најава манифестације "Дани словенске писмености и културе"

величина слова

11. мај 2016.

Dani slovenske pismenosti i kultureМанифестација "Дани словенске писмености и културе", у организацији Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић'' и под покровитељством Општине Рума, одржаће се по шести пут у нашем граду и то у периоду од 20. до 27. маја.

Намера организатора је да се ове године манифестација још више позиционира на културној мапи Србије и да се на што бољи начин промовише град и Општина Рума, каже директор Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" Жељко Стојановић.

"Ово није манифестација Градске библиотеке, већ нешто што припада свим грађанима Општине Рума. Зато се надам да ће Румљани уживати у овогодишњем програму и да ће Велика дворана Културног центра бити пуна на отварању 20. маја. Култура не сме бити у запећку и верујем да ћемо сви заједно дати допринос да још снажније позиционирамо град и општину на културној мапи наше земље", поручио је директор Стојановић.

Традиционална манифестација "Дани словенске писмености и културе"посвећена је афирмацији културе, филозофије и уметности свих словенских народа.

"Дани словенске писмености" су једно од културних обележја нашег града. Као и претходне године организатори су се потрудили да понуде програм који ће, на најбољи могући начин, представити богатство културне баштине словенских народа. Од 20. до 27. маја румска културна јавност ће бити у прилици да се упозна са књижевним, музичким, ликовним, сценским и фолклорним достигнућима слевенских народа. Свечана академија је заказана за 20. мај у 20 часова и она ће бити добра увертира у којој ће моћи да се сагледа сва разноврсност овогодишњег програма", казао је виши библиотекар Стеван Ковачевић.

PlakatНакон поздравних речи представника Општине Рума и црквених великодостојника, манифестацију ће свечано отворити Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске, а беседу ће говорити Милета Аћимовић Ивков.

Ове године манифестација има интернационални карактер и програм свечаног отварања увеличаће Вокална група "Звоница" из Омска(Русија), која негује музичку традицију сибирских Козака.

У музичком прораму ће наступити и оркестар хармоника ОМШ "Теодор Тоша Андрејевић" и АНИП "Бранко Радичевић" из Руме.

Гости из јужног Сибира, ВГ "Звоница", ће у Руми боравити седам дана, а поред учешћа у "Данима словенске писмености и културе", они ће одржати концерте и у Београду и Сремској Митровици, али ће музику сибирских Козака 23. и 24 маја представити и мештанима Хртковаца и Путинаца.

Током трајања манифестације публика ће имати прилику да ужива 22. маја у пројекцији филма "Борис Годунов"; 23. маја у предавању проф. др Љубинка Раденковића "Словенска митологија"; 24. маја у предавању проф др Мила Ломпара "Драгиша Васић и руска књижевност"; 25. маја у предавању проф. др Јерка Денегрија "Кандински и руска авангарда"; 26. маја у предавању проф. др Драгана Стојановића "Браћа Карамазови" и 27 маја у предавању проф. др Миодрага Ј. Сибиновића "О Јесењину".

Програм свечаног отварања

Програм манифестације

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001