Сарадња са Европском унијом на пољу социјалне инклузије

величина слова

21. април 2016.

Act inПредставници неколико општина из Европске уније дошли су данас у тродневну посету Општини Рума. Повод за посету је други пројектни догађај у оквиру пројекта "Активне заједнице за социјалну инклузију ACT IN", који се финансира из средстава Европске уније. Носилац пројекта је Општина Цестица из Хрватске, док су партнери Општина Рума, Општина Циркулане из Словеније и Општина Хеининген из Немачке.

Општи циљ пројекта је укључивање рањивих група у друштвене токове, рекла је координаторка пројекта испред Општине Рума Бојана Ланц.

Она је напоменула да ће наша општина, у наредна три дана, представити примере добре праксе из области социјалне инклузије. У оквиру пројектног догађаја планиране су посете Дневном центру за особе са интелектуалним и менталним сметњама, Геронтолошком центру "Срем" и Основној школи за специјално образовање "Антон Скала" у суседној Старој Пазови.

Act InТехнички партнер на пројекту Патрик Галески напомиње да је удруживањем више општина и држава, које имају заједнички циљ, лакше доћи до средстава из фондова Европске уније.

"Разменом искустава можемо унапредити услове живота за особе са интелектуалним и менталним сметњама. Свака од држава, које сарађују на овом пројекту, има неке позитивне специфичности које примењује у области социјалне инклузије. Наш задатак је да их заједно сагледамо и касније применимо у раду", изјавио је Галески.

Пројекат "ACT IN" део је програма "Европа за грађане", а укупна вредност пројекта је 84.000 евра. Пројекат се завршава у септембру ове године.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001