Нудле из Руме за европско и руско тржиште

величина слова

18. април 2016.

Kamen temeljacПредседник Општине Рума Слађан Манчић, председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић и извршни директор светски реномиране компаније "Chaudhary Group" Нирвана Чаудри положили су данас у Руми камен темељац за изградњу непалске компаније "Cinnovation group". Свечаности у радној зони "Румска петља" су присуствовали челни људи компаније, представници румске локалне самоуправе и друге високе званице.

Компанија "Chaudhary Group" има традицију дугу 140 година и послује у 34 земље света на више континената, а лепеза делатности је широка, од телекомуникација, туризма, угоститељства, козметике до прехрамбене индустрије. У фабрици у Руми ће се производити нудле, супе и друге врсте тестенина.

Вредност инвестиције је процењена на 8.5 милиона евра, а у наредне три године инвестиције ће износити нешто преко 13 милиона евра. У овој фабрици радиће 409 радника.

Извршни директор Chaudhary Group (CG) Нирвана Чаудри тврди да је долазак у Руму одличан потез за ову светски признату компанију, те да је од стране челних људи Општине Рума имао велику подршку при реализацији ове инвестиције.

"Када сам први пут дошао у Србију и изразио намеру да одавде кренемо у пробој на европско тржиште наишао сам на велику помоћ челних људи из Општине Руме. Одмах су ми уговорили састанак у Влади Србије са премијером Вучићем и тада сам схватио да смо на правом месту и да је у региону Србија најбоља локација за инвестирање. Председник румске општине Слађан Манчић ми је показао индустријску зону "Румска петља" и рекао да Општина Рума даје пуну подршку свима онима који имају интерес овде да послују, да отворе нова радна места и помогну економски развој Руме. Нисам имао дилему да је ово право место за нас и да није било разорног земљотреса у Непалу и раније би кренули у изградњу фабрике у Руми", поручио је Нирвана Чаудри.

„Cinnovation group“ је прва непалска компанија која је одучила да свој капитал инвестира у Србију, а Рума је први град у који је инвестирала. Председник Општине Рума Слађан Манчић се захвалио и господину Чаудрију и његовој породици што су заједно са Владом Републике Србије омогућили да се Рума развија у добром правцу.

"Велико нам је задовољство што можемо својим радом да отварамо радна места, у овом случају 409 радних места у првој фази. Компанија "IN connect"која послује под покровитељством "Cinnovation group-а" је прва компанија која је купила 9,5 хектара земљишта у "Румској петљи" и на тај начин помогла стабилизацији општинског буџета, јер је 52 милиона динара уплаћено у општинску "касу". Ја се надам да ће фабрика до краја године бити изграђена и да ће првих 166 људи до краја ове године почети да ради. Општина Рума може да се похвали да је у претходном периоду запослила 1400 људи у низу компанија које смо отворили у рекордном року. Убеђен сам да ће се тај тренд запошљавања наставити и у 2016. години", сматра Манчић.

Председница Народне скупштине Маја Гојковић је подсетила да је у последње две године донето много закона који су отворили врата компанијама и охрабрили инвеститоре из читавог света да отварају фирме и граде фабрике управо у Србији. "Србија нуди један корак више у односу на нашу конкуренцију. Владини подстицаји који се дају инвеститорима за отварање нових рандих места много значе. Наш адут је добра географска позиционираност и наравно споразуми које имамо са државама ЦЕФТЕ и ЕФТЕ, а оно по чему смо јединствени у овом делу Европе, то је свакако бесцарински споразум са земљама евроазијске економске уније, што подразумева не само Русију, већ и Белорусију, Казахстан, Јерменију и то је огромно тржиште које ће сваки пословни човек искористити", казала је председница српског парламента. Она се захвалила и председнику Општине Рума Слађану Манчићу који је, како је напоменула, добро схватио свој посао, да председник општине нема ништа друго да ради него да отвара нова радна места.

Изградња ове компаније даће велики подстицај сремским пољопривредницима, јер ће се за производњу нудли користити домаће сировине, истакао је Зоран Дражета директор компаније "IN connect" , која је заступник "Cinnovation group-a" у Србији.

"Даћемо шансу нашем сремском пољопривреднику да увећа вредност својих житарица. Имаћемо квалитетан домаћи "сремачки" производ намењен светском тржишту. Са овом инвестицијом сви су на добитку, а највише радници из Општине Рума који ће у њој радити", рекао је Дражета још једном се захваливши локалној самоуправи и председнику Манчићу који је, како каже, дао велики допринос да непалска компанија изабере баш Руму за почетак

Из фабрике у Руми ка Европи и Русији биће пласирано 70 одсто производа, док ће се остатак дистрибуирати на домаће тржиште. Непалски инвеститор има у плану да у Блоку 4 "Румске петље" изгради још три фабрике и запосли око 1.200 радника.

Важно је напоменути да и Средња пољопривредна - прехрамбена школа "Стеван Петровић Бриле" школује струковне профиле потребне овој компанији, те се очекује лакше запошљавање младих људи.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001