Светски дан здравља - 7. април 2016. "Победи дијабетес"

величина слова

7. април 2016.

Сваке године 7. априла у целом свету обележава се Светски дан здравља на годишњицу оснивања Светске здравствене организације (СЗО). Светски дан здравља је глобална кампања која се сваке године фокусира на један од јавно-здравствених проблема и пружа могућности да се започне удружена акција у циљу унапређања здравља и благостања људи.Тема Светског дана здравља 2016. године посвећена је дијабетесу, обележава се под слоганом, "Победи дијабетес".

Дијабетес је једно од најчешћих хроничних незаразних обољења и представља велики јавно- здравствени проблем.

Према процени Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”, у Републици Србији од дијабетеса болује приближно 710.000 особа или 12,4% одраслог становништва. Број особа са типом 2 дијабетеса је 95% већи у односу на особе са типом 1. Према проценама 36% особа са типом 2 дијабетеса нема постављену дијагнозу и не зна за своју болест. Преваленција дијабетеса расте са годинама старости, и процењује се да је готово половина оболелих старија од 65 година. Код старијих особа тип 2 дијабетеса открива се релативно касно, када су већ присутне бројне кардиоваскуларне компликације.

 

Здрави стилови живота могу у 70% случајева спречити настанак типа 2 дијабетеса, а здрава исхрана значајно доприноси смањењу ризика. Тип 2 може бити спречен или се могу ублажити симптоми и његове компликације здравијим начином живот који укључује редовно вежбање и здраву исхрану. Развијање здравих навика у исхрани деце је кључни фактир за заустављање епидемије дијабетеса и корак ка обезбеђивању одрживог развоја.

Сваке године Црвени крст Србије укључује се у обележавање Светског дана здравља кроз различите активности на целој територији Републике Србије. Један од наших циљева је подизање свести јавности о значају превенције болести и здравим стиловима живота. У организацији Црвеног крста одржаће се различита прдедавања и радионице на тему дијабетеса, као и уличне акције и провере нивоа шећера у крви које ће пратити савети о здравом начину живота.

Поводом обележавања Светског дана здравља, 7. априла, Црвени крст Србије  се и ове године прикључио глобалној кампањи под називом "Старење захтева деловање" АДА, (Age Demands Action).  У оквиру акције  старије особе у више од 50 држава света на 4 континента састале су се са представницима својих влада и доносиоцима одлука, а у циљу скретања пажње на глобалну кампању за побољшање квалитета живота у старости и боље услове живота за старије. Идеја је да у свакој држави делегација старијих особа посети неког од важних доносилаца одлука и изложи проблеме и потребе старијих особа. Ове године делегацију старијих волонтера и представника Црвеног крста Србије поводом Светског дана здравља 1. априла примила je др Весна Књегињић, помоћник министра здравља, Сектор за јавно здравље и програмску здравствену заштиту.  Тема разговора са помоћницом министра здравља била је  и иницијатива да старије особе са дијагнозом дијабетеса добију већи број трачица за мерење шећера у крви како би се успешније изашло у сусрет њиховим стварним потребама, као и увођење скрининг прегледа за депресију и Алцхајмерову болест у примарној здравствстеној заштити која би омогућила пре свега дементним старијим особама и њиховим породицама да планирају своју будућност, смањила трошкове и побољшала ефикасност лечења

Једна од иницијатива је да Министарство здравља размотри могућност и утиче на одлуку да се најсиромашнијим старијима особама са дијагностикованом инконтиненцијом омогући добијање пелена и уложака за одрасле на рецепт. Због материјалног стања они најчешће не купују пелене што са једне стране доводи до повећања ризика од инфекција и  повећања потребе за антибиотицима, а са друге стране због недостатка пелена они остају у својој кући, повлаче се, долази до њихове социјалне изолације и  повећања ризика од депресије.

 

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001