Сарадња румске и иришке општине и формиње ЛАГ-а за развој пољопривреде

величина слова

1. априли 2016.

LAGОпштина Рума и Општина Ириг могли би заједничком сарадњом да унапреде развој пољопривреде, који би се финансирао из средстава Европске уније. Иницијатива за формирање локалне акционе групе (ЛАГ) за привлачење средстава из ИПАРД фондова ЕУ за пољопривреду и рурални развој је покренута, а у ЛАГ су укључени Средња пољопривредно-прехрамбена школа "Стеван Петровић Бриле" у Руми, Средња стручна школа "Бранислав Михајловић Михиз" из Ирига, Агенција за локални економски развој из Ирига.

Потпредседник Европског парламента за припремање Србије за Европску унију и члан Европског парламента испред Словеније Франц Богович посетио је тим поводом јуче СППШ "Стеван Петровић Бриле" у Руми.

Богович је изнео уверење да две суседне општине имају капацитет да изнесу овај пројекат, те да је повлачење средстава из фондова за пољопривредни и рурални развој ЕУ реална прича.

Начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић поздравио је формирање локалне акционе групе. "Размишљамо унапред и када ИПАРД програми крену да се реализују ми ћемо бити спремни са готовим пројетима, aли и са искуством које можемо да прекопирамо из суседних земаља, нарочито из Републике Словеније. Општина Рума и Општина Ириг су две општине које могу да се допуњују у пољопривреди и руралном развоју, у Иригу доминира винарство и виноградарство, туризам, а у Руми сточарство и ратарство", рекао је Љубишић.

Улога СППШ "Стеван Петровић Бриле" биће пре свега едукативна, сматра директор те установе Милан Пуповац.

"Наш циљ јесте да ученицима прикажемо могућности које приступни фондови могу да приуште за њихова газдинства. Већина наших ученика су деца из пољопривредних газдинстава која имају своја имања и њих ћемо укључити од првог дана и на тај начин ће они моћи да подигну на један већи ниво своја газдинства, да опреме са бољом механизацијом, са бољим објектима, са свом оном логистиком која прати једну пољопривредну производњу", нагласио је Пуповац.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001